12-godišnjak piše knjige o politici

Rastko Pocesta, 12-godišnjak, već je autor dve knjige, Internet kampanje protiv rasizma i neonacizma i učesnik debate o ulasku Srbije u NATO.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

13:24

Default images

U Fondu za mlade talente kažu da bi ovaj dečak mogao da postane stipendista Fonda za mlade talente tek kad postane srednjoškolac i ostvari rezultate na takmičenjima, jer Fond nema programe koji stipendiraju učenike osnovnih škola.

On je najmlađi borac za ljudska i manjinska prava u Srbiji, a opčinjen je međunarodnim javnim pravom, modernom istorijom i američkim predsednicima o kojima je napisao knjigu.

Administrator je i jedan od istaknutih članova najveće antifašističke grupe u Srbiji. Fascinira ga politika, a njegov san je svet bez rasizma, antisemitizma, mržnje i diskriminacije.

B92: Zašto si napisao knjigu baš o američkim predsednicima?

Rastko: Činjenica je da je američki predsednik najmoćnija figura na svetu, sa najvećim uticajem na svetu, a zainteresovali su me i privatni i javni život svakog od njih.

Ovaj poletarac, autor non fikšn žanra i još jedne knjige "Čovek koji nije preživeo holokaust", glavninu informacija skuplja na Internetu, ali na promociji knjige "Hall of presidents " u američkom kutku mnogi od učesnika bili su nemalo iznenađeni podatkom da autor nije 36-godišnjak koga su očekivali, već učenik 6. razreda jedne beogradske osnovne škole.

Rastko: Na promociji je bilo i govorilo nekoliko mojih prijatelja koje inače nisam poznavao u stvarnom životu. Zanimljivo je da je većina njih mislila da sam ja 1974. godište zato što mi tako piše na Fejsbuk profilu.

B92: Zbog čega si stavio da si 1974. godište?

Rastko: Jednostavno sam mislio da me niko neće uvažiti kao nekog dostojnog sagovornika ako zna da sam maloletan.

B92: A kako su reagovali kada si se pojavio?

Rastko: Većina njih se oduševila.

Omiljeni predmeti su mu engleski i istorija, ali ne krije da mu škola nije jača strana jer je, kako navodi, protivnik našeg obrazovnog sistema i ocenjivanja. Ne izlazi mnogo napolje i ne bavi se sportom poput većine vršnjaka, ali ne misli da mu šteti to što dosta vremena provodi na Internetu.

Rastko: Mislim da se nije loše pokazalo. Ja sam pomoću kompjutera objavio jednu knjigu i sad sam drugu napisao, dakle uspeo sam. Da nije bilo Intereneta i te moje veze sa toliko ljudi, ja ne bih sada imao ovu reportažu, niti bih imao svoj blog, niti bih bio na konferenciji o NATO-u.

U Fondu za mlade talente kažu da su za godinu i po, od kada deluju u okviru Ministarstva za sport i omladinu, nagradili preko tri hiljade srednjoškolaca i studenata, ali da programa za ovaj uzrast nema jer je stručna komisija odlučila da je u tom dobu kod dece teško ustanoviti zrelost talenta.

“Očito je reč o izuzetnom mladom čoveku koji sa 12-13 godina ima određene rezultate. Što se tiče Fonda, on je omeđen odlukom o obrazovanju i na osnovu toga radi. Kandidat koga ste pomenuli može lako da postane naš stipendista kada postane srednjoškolac i ostvari rezulate na takmičenjima”, rekao je Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente.

Kako Rastko Pocesta za sada iskazuje talenat u oblasti u kojoj nema takmičenja, u Fondu napominju da to ne znači da ne može da ostvari neku vrstu pomoći ili stipendije u okviru ministarstava prosvete ili nauke koja se bave podrškom mladim talentima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: