NVO osudile hapšenje Salihovića

Više nevladinih organizacija osudilo je hapšenje Midhata Salihovića, jednog od preživelih muškaraca Srebrenice, koga sud u Bijeljini tereti za ratne zločine.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2009.

14:51

Default images

Salihović je, kako navode te organizacije, iz Švedske, gde živi, putovao za Potočare kako bi prisustvovao sahrani oca i brata, žrtava genocida u Srebrenici, a uhapšen je u subotu na osnovu poternice Okružnog suda u Bijeljini, gde je osumnjičen za ratni zločin nad srebreničkim Srbima.

U saopštenju Žena u crnom - Beograd, Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Inicijative mladih za ljudska prava, izražava se "ogorčenje" zbog "ovog ciničnog i kriminalnog poteza bijeljinskog suda".

Te nevladine organizacije su zato kritikovale vlasti Republike Srpske, sa premijerom Miloradom Dodikom na čelu, i sud u Bijeljini koji, kako se navodi, "umesto da goni zločince, proganja preživele žrtve genocida".

U saopštenju se kritikuju i vlasti u Srbiji, sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu, koje "i dalje ustrajavaju na relativizovanju zločinačke prošlosti i pokazuju puno razumevanje za kriminalnu politiku Milorada Dodika".

Te nevladine organizacije kritikovale su takođe međunarodnu zajednicu koja "toleriše secesionističku i u osnovi ratnohuškačku politiku Milorada Dodika", i koja "ne čini ništa na tome da ingerencije koje ima u BiH upotrebi u cilju eliminacije izvora budućih ratnih sukoba i budućih genocida".

U saopštenju se traži od srpskih vlasti da se "makar ograde od agresivne i opasne politike" aktuelnih vlasti Republike Srpske, a od međunarodne zajednice očekuju energični koraci radi suzbijanja pokušaja izjednačavanja zločinaca i žrtava i zaustavljanje opasne politike koju sprovode Dodik i ostale političke snage RS.

"U ime svih građanki i građana Srbije koji nisu izgubili ljudsko dostojanstvo još jednom izražavamo našu solidarnost sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, kao i našu odlučnost da nikada ne zaboravimo zločine počinjene u naše ime", ističe se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da Midhat Salihović, kojeg su vlasti RS uhapsile pre dva dana pod optužbom da je vršio zločine nad Srbima u Srebrenici, nije uhapšen na osnovu poternice Tužilaštva BiH niti je ta institucija raspisala poternicu za njim.

Kako se navodi iz Tužilaštva BiH, pripadnici Granične policije BiH su u subotu na prelazu Orašje uhapsili Salihovića na osnovu poternice koju je raspisao Okružni sud u Bijeljini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: