Sreda, 30.11.2005.

18:18

Angela Merkel pred Bundestagom

Kancelarka Nemačke Angela Merkel najavila je odlučnu borbu te zemlje protiv terorizma.

Izvor: B92

Default images

Angela Merkel danas je, na početku svog prvog govora u Bundestagu, izjavila da će Nemačka nastaviti odlučnu borbu protiv međunarodnog terorizma, da neće pristati na ucene iračkih pobunjenika koji su u petak oteli nemačku državljanku Suzan Ostof i njenog vozača i da čini sve što može kako bi spasla svoje državljane.

Vlada Nemačke želi da popravi odnose sa SAD, zahladnele pošto je prethodi kancelar Gerhard Šreder naljutio Vašington dižući glas protiv rata u Iraku, kaže Angela Merkel, ali i navodi da neće dozvoliti slanje nemačkih trupa u Irak. Ona je pružila podršku nemačkim vojnicima u ostalim kriznim područjima. "Spoljna politika Nemčke se sastoji se od aktivnosti na Balkanu i Avganistanu i mnogim drugim zemljama, gde nemački vojnici, policijske snage i humanitarni radnici doprinose miru. U mirovnim misijama širom sveta Nemačka ima više od 6.000 vojnika, a ti vojnici će i dalje imati punu podršku Vlade i Parlamenta", kaže ona.

I unutrašnja politika nove Vlade proizvod je kompromisa dve najjače stranke u koaliciji, konzervativne Demohrišćanske unije, na čelu sa Angelom Merkel i Socijaldemokratske stranke levog centra, na čijem je čelu Gerhard Šreder. Zajednički cilj te koalicije je da Nemačka bude među tri najveće evropske ekonomske sile tokom narednih 10 godina. Kao glavne zadatke nove Vlade Angela Merkel je istakla borbu protiv nezaposlenosti i smanjenje deficita u budžetu. "Nemačka ima 11 odsto nezaposlenih, što je najveća stopa nezaposlenosti do sada. To mora da se promeni. Naš rad ocenjivaće se po tome da li smo uspeli da napravimo progres po piotanju nezaposlenosti i to mora biti naš prioritet. Znamo da politika ne može da stvori radna mesta, ali može da stvori dobre uslove za to“, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: