SAD ne odustaju od pregovora

SAD poručile da nisu spremne da odustanu od bliskoistočnih mirovnih pregovora, čak i pošto je Izrael prekinuo razgovore s palestinskim liderima.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

21:29

Default images

Sjedinjene Američke Države poručile su danas da nisu spremne da odustanu od bliskoistočnih mirovnih pregovora, čak i pošto je Izrael prekinuo razgovore s palestinskim liderima koji su najavili koaliciju s ekstremnom palestinskom organizacijom Hamas.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki odbila je da proglasi pregovore gotovim i rekla da SAD "i dalje pokušavaju".

Psaki je rekla da su i izraelski i palestinski zvaničnici povlačili poteze koji nisu pomagali pregovorima i izazivali više odlaganja u pregovorima.

Dodala je da je na dvema stranama da odluče da li žele da nastave pregovore.

"Postoji mnogo mehanizama da se ovaj proces pomeri unapred", rekla je portparolka Stejt departmenta.

Ona je rekla da je američki državni sekretar Džon Keri danas u razgovaru s palestinskim liderom Mahmudom Abasom izrazio neslaganje s planovima za stvarenje koalicionom vladom s Hamasom, koji SAD, EU i druge države smatraju terorističkoom organizacijom.

Rivalne palestinske organizacije Hamas i Fatah dogovorile su se juče da oforme jedinstvenu vladu i održe nove izbore, kako bi prevazilsle sedmogodišnji sukob zbog kojeg su Palestinci imali dve vlade - jednu na Zapadnoj obali a drugu u pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da neće pregovarati s palestinskom vladom u kojoj se nalaze ljudi koji se zalažu za uništenje Izraela, kao što to čini Hamas.

Pregovori koji su počeli prošlog leta trebalo je da donesu dogovor do 29. aprtla, ali je ostvareno malo napretka, pa su diplomete promenile cilj da se do tog datuma dodje do okvira za nastavak pregovora u narednim mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: