Podneo ostavku zbog flaše vina

Premijer australijske države Novi Južni Vels Beri O'Farel podneo je danas ostavku pošto je otkriveno da je primio flašu skupocenog vina od 2.800 dolara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

09:19

Default images

O'Farel je doneo odluku da se povuče sa funkcije pošto je otkriveno da je lagao u vezi sa primanjem ovog poklona jer je pronadjena pisana poruka u kojoj se on zahvaljuje za bocu vina "Penfold Grendž" iz 1959. godine i to samo dan pošto je negirao bilo kakvu povezanost sa tom pričom.

"I dalje ne mogu da se setim da sam primio flašu vina iz 1959, ne mogu ni da objasnim šta se desilo sa tom flašom", rekao je O'Farel novinarima u Sidneju.

"Ali, prihvatam da postoji poruka koju sam ja potpisao i kao neko ko veruje u odgovornost, prihvatam posledice svojih postupaka", obrazložio je bivši premijer svoju odluku.

On će i zvanično podneti ostavku sledeće sedmice na sastanku Liberalne partije nakon čega će biti organizovani izbori za novog premijera Novog Južnog Velsa.

O'Farel je primio flašu vina od advokata i biznismena Nika di Djirolama koji je predmet istrage Nezavisne komisije protiv korupcije Novog Južnog Velsa.

Di Djirolamo je kao izvršni direktor firme za preradu vode optužen za proneveru novca, a retku bocu vina je poslao O'Farelu ubrzo pošto je on postao premijer 2011. godine.

Komisija ispituje kako je ta državna kompanija bila u stanju da izdvaja sredstva za luksuzna putovanja, plate od milion dolara i ogromne donacije za političke partije, navodi AFP.

Australijski premijer Toni Abot, koji je i lider Liberalne partije, stao je odmah u odbranu istaknutog političara iz svojih redova.

On je izjavio da je O'Farel "nenamerno" dao pogrešnu izjavu Komisiji, kao i da ima ogromno poštovanje prema njegovom radu.

"Vidimo da je reč o činu poštenja i časti što se retko vidja u australijskoj politici", rekao je Abot u vezi sa O'Farelovom ostavkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: