Putin Merkelovoj: Sukobi vode u rat

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.04.2014.

22:47

Default images

Uprkos razlikama u tumačenju aktuelnih događa, u fokusu razgovora bile su pripreme za sastanak Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD zakazan za 17. aprila u Ženevi, saopštila je Kancelarija nemačke kancelarke, a preneo Rojters.

Putin je, kako prenosi Itar-Tas, rekao Merkelovoj da će "oštra eskalacija konflikta, u suštini, odvesti zemlju na granicu građanskog rata".

Lideri dve zemlje naglasili su značaj planiranih susreta u Ženevi 17. aprila uz učešće Rusije, Ukrajine, SAD i Evropske unije.

"Izražena je nada da će na susretu u Ženevi uspeti da se da jasan signal koji će doprineti prevođenju situacije na miran kolosek", navedeno je iz Kremlja.

Putin je, takođe, podsetio na važnost stabilizovanja privrede Ukrajine i osiguranja isporuka i tranzita ruskog prirodnog gasa u Evropu, o kojima je govori u pismu liderima evropskih zemalja 10. aprila.

Razgovor je, kako se dodaje, održan na inicijativu Berlina.

Putin je telefonom razgovarao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, i pri tom je ocenio da je dodatno zaoštravanje krize u Ukrajini posledica je neodgovorne politike Kijeva, koji ignoriše legalna prava i interese stanovnika koji govore ruski jezik.

U razgovoru je "naglašeno da je nedopustiva upotreba vojnih snaga aktuelnog režima radi gušenja protesta civilnog stanovništva jugoistoka Ukrajine", saopštila je pres služba Kremlja.

Itar-Tas navodi da je Putin ocenio događaje u Ukrajini na Netanijahuovu molbu.

Bela kuća je, s druge strane, saopštila da je Ukrajina zbog provokacija proruskih odreda suočena sa "neodrživom" situacijom i pohvalila vojnu operaciju Kijeva kao "odmerenu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: