Očekujemo optužnicu za ubistvo Ćuruvije

Prošle godine, prilikom obeležavanja ubistva Slavka Ćuruvije, izrečene su nade da će naredne godine biti nekih pomaka u identifikaciji ubica i naručilaca.

Izvor: Veran Matiæ

Četvrtak, 10.04.2014.

16:05

Default images

Ove godine, možemo da kažemo da su istražne radnje intenzivirane do nivoa koji se može definisati kao privođenje kraju prikupljanja dokaza i iskaza neophodnih za podizanje optužnice. Zakonski rok za podizanje optužnice je šest meseci i verujemo da taj rok neće biti iskorišćen već da će optužnice, nadamo se, biti podignute pre roka.

Ranije, nadležni državni organi su, radeći na ovom slučaju, prikupili niz podataka, saznanja i dokaza, i uvek im je nedostajalo malo da se ovaj slučaj reši, a upravo to „malo“ je donela Komisija koja je objedinila snage i stvorila atmosferu u kojoj je proaktivnim pristupom to malo nadomešteno i mi sada po prvi put imamo zvanično osumnjičene za ovaj zločin, koji su u pritvoru. Na ovaj način je svim zločincima poslata poruka da nema zaštite od krivičnog gonjenja, a za najteže zločine ni zaborava koji donosi protok vremena.

Za jednim optuženim je raspisana međunarodna poternica, a policijski organi i institucije pravosuđa nastoje da identifikuju zemlju u kojoj se nalaze da bi preduzele sve radnje koje bi omogućile privođenje pravdi. U ovom slučaju, Komisija nastoji da senzibilira institucije i međunarodnu javnost da to bude prioritetni zadatak svih, jer nekažnjivost ubica novinara je globalni problem, a UN su pre dve godine pokrenule globalnu inicijativu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije tretira se kao simboličan, kako bi se opisalo vreme terora protiv medija i novinara devedesetih. U isto vreme, on je
postao i simbol koji opisuje nečinjenje ili nedovoljno činjenje da se slučaj-simbol reši. A danas nastojimo da istrage specijalnog tužilaštva i rad Komisije takođe postanu simbol kako je posle 15 godina ipak moguće osumnjičene počinioce i nalogodavce privesti procesu koji definiše pravni poredak zemlje, kako bi kroz fer suđenje bilo utvrđeno ko je ubio Slavka Ćuruviju, po čijem nalogu, sa kojim motivom. A Komisija za istraživanje ubistava novinara baviće se i time ko je sve i na koji način opstruirao rad istražnih organa svih ovih godina, ko nije činio ono što je morao da uradi i zbog čega.

Članovi Komisije posebno pozdravljaju i podržavaju rad Fondacije Slavko Ćuruvija, koja će takođe pomoći da se ciljevi na kojima radimo realizuju, a ideja nekažnjivosti nasilja nad novinarima nametne kao jedna od ključnih kada je reč o slobodi novinara i medija.

Komisija nastavlja da radi na ovom slučaju, s tim što je glavni deo posla u rukama Tužilaštva za organizovani kriminal koje privodi kraju rad na
saslušavanju mogućih počinilaca i svedoka, prikupljajući sav dokazni materijal. Nastavićemo da se bavimo i ambijentom u okviru kojeg je bila
kreirana klima da se izvrši streljanje Slavka Ćuruvije, koje je i od vrha države definisano kao ubistvo od strane vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: