Zbog planiranja ubistva 25 godina

Jedan američki državljanin iranskog porekla, osuđen je pred sudom u SAD na 25 godina zatvora zbog planiranja ubistva ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

22:01

Default images

Mansro Arbabsiar priznao je da je angažovan da ubije ambasadora, kao i da su to naručili iranski zvaničnici, prenose agencije.

On je rekao da je tokom 2011. godine više puta odlazio u Meksiko da bi pripremio plan napada na saudijskog diplomatu.

Od kada se pre 35 godina preselio u Ameriku, Arbabsiar je živeo u Teksasu, a prema navodima optužnice, plan je bio da se postavi eksploziv u jedan vašingtonski restoran u kome bi se nalazio ambasador, što bi rezultiralo brojnim drugim žrtvama.

Optuženi je, prema presudi, unapred dobio 25 hiljada dolara, dok je nakon izvršenog atentata trebalo da dobije još najmanje milion dolara.

Ceo plan je otkriven tako što je jedan od ljudi koje je Arbabsiar angažovao bio vladin doušnik.

Odbrana je tvrdila da je postupanje njihovog branjenika bilo uzrokovano teškim mentalnim slomom koji je doživeo zbog smrti oca i najboljeg prijatelja, i da on nikada ranije nije imao problema sa zakonom. Branioci su tražili zatvorsku kaznu od 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: