"Druga šansa": Dežer uručio diplome

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer uručio je u Pančevu diplome učesnicima projekta za funkcionalno obrazovanje odraslih "Druga šansa".

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.05.2013.

21:04

Default images

Taj projekat je finansirala EU sa četiri miliona evra, a u njega je u poslednje tri godine bilo uključeno 70 srpskih škola i oko 7.000 ljudi koji su iz različitih razloga bili prekinuli svoje osnovno obrazovanje.

Oko 10 procenata njih upisaće redovne srednje škole, a neki će steći osnovne veštine iz pojedinih zanata kako bi mogli da se uključe na tržište rada.

"Nije laka odluka koju ste doneli da se nakon pauze od nekoliko godina ponovo vratite u osnovnu školu, ali je to neophodno da biste mogli da steknete neka znanja i uključite se u društvo kao njegovi punopravni članovi", rekao je Dežer pred 53 polaznika kojima je predao diplome o završenom osnovnom obrazovanju.

On je dodao da je neophodno da bude donet zakon o obrazovanju odraslih kako bi taj program postao deo sistema obrazovanja u Srbiji.

Koordinator školskih uprava u Ministarstvu prosvete Miroslav Stamenković rekao je da je nepismenost u Srbiji je ozbiljan problem, jer oko 850.000 odraslih nema završenu osnovnu školu, što je 14 odsto populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: