Hejg: Vlasti BG odlučne u primeni

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izrazio je zadovoljstvo što su vlasti u Beogradu odlučne u nameri da sprovedu briselski sporazum, saopštio je Forin ofis.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

20:24

Default images

U saopštenju se navodi da je Hejg rekao da će do kraja juna udvostručiti napore da to sprovedu u delo, što će, kako je kazao, biti od ključnog značaja za donošenje odluke EU o početku pristupnih pregovora.

"Zadovoljan sam što sam danas čuo čvrstu opredeljenost srpskog rukovodstva da primeni sporazum od 19. aprila i nastavi da normalizuje odnose s Prištinom", rekao je Hejg, navedeno je u saopštenju Forin ofisa.

"Uverili su me da će Srbija iskoristiti malo vremena koje preostaje do kraja juna kako bi udvostručila napore da primena bude ostvarena. To će, takođe, obuhvatiti i dogovore o energetici i telekomunikacija i početak rada na ukidanju srpskih bezbednosnih struktura, u skladu s dogovorom o implementaciji", kazao je on.

Prioritet je, prema Hejgovim rečima, da se sprovođenjem praktičnih mera ostvari vidljiv i održiv napredak koji će uveriti sve države članice EU da je napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neopoziv.

Podsećajući da će Evropski savet 28. juna odlučiti da li je Srbija ispunila kriterijume za dobijanje datuma za otvaranje pristupnih pregovora, Hejg je izrazio nadu da će Srbija do tada učiniti dovoljno kako bi uverila članice Unije da je spremna za pregovore.

"Kakva god bila odluka Saveta u junu, ona će oslikavati napredak Srbije. Takođe, biće jasno i da ima još toga da se uradi: da se učvrste unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, poboljšaju odnosi i saradnja sa svim zemljama regiona i da se u potpunosti sprovedu dosad postignuti sporazumi", rekao je Hejg.

Šef Forin ofisa ocenio je da je Beograd od prošle godine ostvario značajan napredak u normalizaciji odnosa s Prištinom i da se približio ispunjavanju kriterijuma Evropske komisije, što je nedavno potvrđeno "istorijskim sporazumom" u Briselu.

Hejg je u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, a potom je otputovao u Zagreb, u okviru mini-turneje po regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: