Nema potvrde o prodaji "krokodila"

Još uvek nema zvanične potvrde da se u Novom Sadu pojavila droga poznata kao "krokodil", čija je karakteristika da razara tkivo i dovodi do sigurne smrti.

Izvor: B92

Nedelja, 04.03.2012.

17:12

Default images

Ipak, u jednoj privatnoj klinici je krajem prošle godine lečena devojka sa dramatičnim posledicama na koži, što je ukazivalo na to da je umesto heroina koristila upravo drogu "krokodil".

Posledice konzumiranja droge "krokodil" su jezive - truljenje kože i tkiva po celom telu. Dugogodišnja heroinska zavisnica, Novosađanka mlađa od 30 godina, sa sličnim tegobama lečena je u novosadskoj privatnoj klinici "Vita".

"U pitanju su nekrotične promene na tkivu, koži ruke, koje su morale hiruški da se saniraju, u smislu odstranjivanja dela tkiva. Na svu sreću, širenje je zaustavljeno, stanje se stabilizovalo i ruka joj se u tom smislu oporavlja. To je izolovan slučaj, mi nemamo potvrdu od drugih pacijenata, i ne možemo da tvrdimo da je bilo reči o drogi "krokodil", kaže Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita".

Ova droga je jedna od najsmrtonosnijih supstanci na narko tržištu ali je poznata i kao "droga za siromašne". Prema rečima našeg sagovornika, potekla je iz Rusije, gde kućno napravljena droga "krokodil" košta manje od 3 dolara, dok je gram heroina od 50 do 60 dolara.

"U osnovi je u pitanju sintetski opijat, dezomorfin, koji se sitnetiše iz kodeina, jednog analgetika kojeg ima u brojnim tabletama protiv bolova. Uz pomoć kućne hemije, osnosno benzina, joda, crvenog fosfora, teških metala se sintetiše supstanca i najčešće se na licu mesta u tim kućnim laboratorijama i konzumira. Ono što je specifično za drogu "krokodil" jeste da je njeno dejstvo čak snažnije od heroina", kaže Vlaisavljević.

U Rusiji droga "krokodil" postoji već 10 godina, ali u Srbiji do sada nije registrovan ovaj opijat.

"Nama je poznata pojava takozvane droge "krokodil" ali, prema našim saznanjima, postoji na teritoriji Rusije i, koliko znam, na području Nemačke. Poznato nam je da ima zastrašujuće dejstvo ali mi nemamo saznanja da to postoji na području Policijske uprave Novi Sad", kaže Duško Đukić, načelnik odeljenja za narkotike PU Novi Sad.

Pored toga što je jača od heroina, droga "krokodil" i mnogo brže razara organizam. Posle najviše dve godine konzumiranja, a usled kontakta teških metala sa kožom, neminovna je amputacija ekstremiteta ili, u najtežnim oblicima, smrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: