U novom sazivu ipak manje žena od očekivanog

Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji najavljivano je da će u budućem sazivu republičkog parlamenta trećina poslanika biti žene, ali će ih u poslaničkim klupama, nakon što su podeljeni mandati, biti nešto manje. Od očekivanih 84 u novoj Skupštini Srbije biće 81 predstavnica lepšeg pola.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

16:44

Default images

Prošlogodišnjim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika predviđena je obaveza stranaka da na listama kandidata za buduće poslanike svaka treća bude žena.

Tu obavezu, sve stranke koje su učestvovale u trci za poslanička mesta su ispoštovale, ali je nakon dodele mandata broj žena budućih poslanika nešto manji od očekivanog.

Na listi "Pokrenimo Srbiju" od 73 mesta, koliko su osvojili na izborima, poslanički mandat su dobile 24 žene, među 67 poslanika liste "Izbor za bolji život" biće 22 dame, dok će u poslaničkim klupama koalicije SPS-PUPS-JS, koja ima 44 mandata, biti 14 pripadnica lepšeg pola.

Među 21 poslanikom DS S biće sedam žena, po šest u redovima "Preokreta" i URS-a, a po jedna među poslanicima SVM i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Parlament Srbije ima 250 poslanika, a prva sednica na kojoj će mandati biti i potvrđeni trebalo bi da bude održana do 9. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: