Na narednim izborima muškarci će biti manje zastupljen pol

"Društvo u kom nema dovoljno žena na bitnim pozicijama nije manje žensko nego je manje humano, manje korisno za građane“, kaže Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

12:48

Default images

Ona je na debati "Žene u politici“, koja je održana u izbornoj noći tokom akcije „Građani čekaju predsednika“ u galeriji „Ozon“, dodala da se nada da će na narednim izborima muškarci biti manje zastupljen pol.

Na debati su učestvovale i Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine Srbije i Svetlana Kisić, predsednica Ženske vlade.

"Situacija je takva da žene treba da dokazuju da imaju sposobnost a muškarci ne“, rekla je Gordana Čomić i dodala da društvu nedostaje dijalog jer je previše odbijanja da se sasluša onaj drugi.

"Statistike pokazuju da se položaj žena pogoršava“, istakla je Svetlana Kisić i uporedidila današnji period sa periodom socijalizma gde su žene imale daleko bolji položaj. Ona je dodala da je tranzicioni period bio posebno težak za žene.

Na pitanje otkuda otpori bržoj promeni uloge žena u politici i društvu predsednica Ženske vlade je naglasila da se kroz razne servise olakša položaj zaposlenih žena. „Treba da menjamo model, tačnije da ga usaglasimo sa vremenom u kome živimo. Potrebno je da se žene oslobode i rade ono u čemu su bolje“, podvukla je Kisić.

Na panelu su sve učesnice posebno istakle neophodnost promene položaja samohranih majki.

Podvučeno je da su građanske inicijative značajne u onom segmentu kad postoji zakon koji ne može da se sprovede.

Grupa organizacija građanskog društva organizovala je akciju „Građani čekaju predsednika“ u galeriji „Ozon“ čekajući rezultate izbora. Tokom poslednjih par sati programa razgovaralo se o tome koliko je kampanja zaista doprla do građana kao i šta su građani sve mogli čuti tokom predizborne kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: