Kriza probušila kašiku Švajcarcima

Prošle godine građani Švajcarske u proseku su potrošili 2.878 franaka za obroke i pića u restoranima.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

20:54

Default images

To je oko 7,90 franaka dnevno, i nešto manje u odnosu na 2012. godinu, pokazuje statistika udruženja GastroSuis.

U 2012. prosečni Švajcarac potrošio je u restoranima 2.988 franaka.

Tradicionalni restorani su na čelu sa stanovišta visine troškova, naročito kod klijenata starosti od 50 do 74 godine, sa prometom od 7,8 milijardi franaka u 2013, što je 35 odsto ukupnog prometa u ovom sektoru, preneo je švajcarski list "20 minit".

Slede restorani brze hrane u kojima su Švajcarci prošle godine potrošili 2,6 milijardi franaka, zatim poslovni restorani sa 1,2 milijarde, precizira se u izveštaju ovog udruženja.

Kako se navodi, među posetiocima restorana i drugih gastronomskih objekata, ima više muškaraca, na koje se odnosi 57 odsto svih obroka. Oni su takođe trošili nešto više po obroku, 15 franaka prosečno, za razliku od žena čija je prosečna potrošnja bila 14 franaka.

Što se vrste obroka tiče, razni dodaci glavnim jelima imaju najveći udeo u ukupnom broju konzumiranih obroka (26 odsto), slede porcije mesa (21 odsto), gde dominatno mesto zauzima govedina (30 odsto) i svinjetina (24 odsto).

Među dodacima najčešće se naručuju salate (26 odsto) i prilozi od povrća (24 odsto), a sledi pomfrit (17 odsto). Što se dezerta tiče, Švajcarci najradije konzumiraju sladoled (24 odsto), zatim kolače i pite (13 odsto) i slatke kremove (11 odsto).

Najpopularniji topli napitak ostaje kafa (85 odsto), a među zaslađenim pićima najomiljenija je koka-kola (64 odsto). Od alkoholnih pića, najviše se poručuje pivo (35 odsto) i crveno vino (34 odsto).

GastroSuis takođe navodi da je tendencija opadanja broja noćenja u hotelijerstvu usporena, pa je u 2013. došlo do rasta od 2,5 odsto u ukupnom broju noćenja, na 857.610. Povećanje se posebno odnosi na strane goste (+3,5 odsto).

Najzad, kao posledica nepovoljnog ekonomskog okruženja, sektor je u prošloj godini izgubio 2.586 radnih mesta, ali je situacija svakako manje dramatična nego u 2011. kada je ugašeno 10.000 radnih mesta u ovoj branši.

Ipak, sektor hotela i restorana u Švajcarskoj ostaje četvrti sektor po broju zaposlenih, sa blizu 210.000 ljudi, podseća GastroSuis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: