Evropa ne može naći alternativu

Zabrana uvoza ruskog gasa u Evropsku uniju izazvala bi značajne poremećaje u evropskoj ekonomiji i industriji, ocenjuje bonitetna agencija Fič.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

19:14

Default images

Neposredno po uvođenju takve zabrane region bi trpeo zbog nestašice gasa, visokih cena zbog ograničene sposobnost EU da smanji tražnju i da obezbedi alternativne izvore zaliha i transport gasa do najpogođenijih zemalja, navodi se u izveštaju objavljenom na veb sajtu Fiča.

"Skok cena gasa nakon zabrane bi verovatno imao domino efekat na cene struje, uglja i nafte. Industrija bi podnela najveće posledice nestašice snabdevanja, pošto bi potrebe stanovništva imale prioritet", piše u analizi.

Dugotrajna zabrana uvoza ruskog gasa je, prema Fiču, malo verovatan scenario, s velikim posledicama.

Navodeći da Evropa uvozi iz Rusije oko 27 odsto svoje potrošnje gasa, a imajući u vidu visok ceh koji bi sve strane "platile" zbog zabrane, Fič ocenjuje da bi samo ozbiljno pogoršanje krize u Ukrajini moglo da utiče da se tako nešto desi.

Privremeni prekid isporuka gasa preko Ukrajine je verovatniji scenario za koji je Evropa bolje pripremljena, s obzirom da ima visoke rezerve gasa a tu je i nedavno otvoreni novi gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku, konstatuje Fič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: