Francuska prefinjenost na delu

U potrošnji alkoholnih pića, građani Francuske sve više daju prednost kvalitetu u odnosu na količinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.04.2014.

15:43

Default images

Učestalost konzumiranja alkohola opada, ali prosečni izdatak za te potrebe nastavlja da raste, na blizu 325 evra godišnje, po domaćinstvu, pokazuju rezultati studije asocijacije proizvođača alkoholnih pića Antrpriz&Prevension, u saradnji sa istraživačkim centrom Ifop.

Prema ovom istraživanju, urađenom na reprezentativnom uzorku od 965 osoba, samo 10 odsto građana svakodnevno uzima neko alkoholno piće, prema 14 odsto koliko ih je bilo pre dve godine. Isto tako, svakodnevni konzumenti alkohola su uglavnom starije osobe (21 odsto), i muškog su roda (18 odsto), piše francuski list Figaro. Velika većina Francuza pije alkohol jednom nedeljno (34 odsto) ili jednom mesečno (35 odsto). Čak 11 odsto ispitanika izjavilo je da alkoholna pića konzumira još redje (svaka dva ili tri meseca), ili nimalo (19 odsto).

Ova tendencija primetna je kod Francuza poslednjih godina, tako da građani Francuske postaju samo povremeni potrošači alkohola, koji piju manje, ali kvalitetnija pića, ističu u ovom udruženju koje je osnovano 1990. godine, izmedju ostalog i radi borbe protiv zloupotrebe alkohola u bilo kojoj formi.

Studija potrošačkih navika koju je vodio drugi istraživački centar, KantarWorldPanel, na uzorku od 12.000 domaćinstva, pokazala je da 96 odsto njih kupuje alkoholna pića.

Međutim, ukupna kupljena količina smanjena je u odnosu na 2008. u proseku za 1,4 litre godišnje po domaćinstvu, ali je ukupna vrednost kupljenog pića porasla za 24,5 evra u proseku na 325,7 evra za godinu dana, zbog toga što potrošačka korpa pića sada sadrži ona skuplja i kvalitetnija.

Isti trend smanjenja individualne potrošnje alkohola primetan je i u kafićima, barovima i restoranima, kao i u noćnim klubovima, ističu u Ifopu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: