"Ne uplitati gas u sankcije"

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je izrazio protivljenje da se redukuju gasni aranžmani EU sa Rusijom u narednih nekoliko godina.

Svet

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

13:52

Default images

On se založio za diverzifikaciju snabdevanja gasom.

Rusija je veliki evropski snabdevač gasom, a rast tenzija s tom zemljom je izazvao zabrinutost zbog mogućih poremećaja ruskih isporuka tog energenta, prenosi AP.

U intervjuu za nemački list "Velt am Zontag", Etinger je priznao da postoji rizik da Rusija zbog neplaćenih računa smanji isporuke gasa Ukrajini, koja je važna tranzitna zemlja. On je, međutim, istakao kako postoji saglasnost "da sektor gasa ne bude prioritet u mogućim ekonomskim sankcijama - bilo s evropske, bilo s ruske strane".

Etingerova savetnica za štampu Sabine Berger je danas za Itar-Tas izjavila kako EU izgradnju Južnog toka ne vidi kao prioritet. Ona je istakla da će se oko organizacije i pregovaranja o Južnom toku svakako imati u vidu "opšti kontekst odnosa između Rusije i EU".

U radnoj grupi za Južni tok, oformljenoj ranije ove godine, razmenjuju se mišljenja o tehničim i pravnim aspektima tog projekta, ali trenutno o tome nema pregovora na političkom nivou, naglašava Bergerova.

Ona je rekla da će Evropska komisija u pregovorima o Južnom toku sa Rusijom zastupati šest država - Mađarsku, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Grčku, kao i Srbiju.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je u petak potvrdio kako je projekat Južnog toka implementiran u saglasnosti sa međuvladinim sporazumima. On je takođe podvukao da je povodom tog projekta njegovo ministarstvo bilo uključeno u konsultacije s predstavnicima Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: