"Premija rizika" na sve iz Ukrajine

Kriza u Ukrajini prouzrokovala je povećanje cena žitarica ali se trenutno svetsko tržište u tom pogledu smiruje, istovremeno osluškujući razvoj situacije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2014.

16:48

Default images

"Politička previranja u Ukrajini itekako utiču na međunarodno tržište žitarica, što su osetile sve referentne svetske berze", izjavio je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin i napomenuo da je tržište reagovalo uvođenjem "premije rizika" za robu iz Crnomorskog basena.

On je podsetio da je to područje, kojem gravitiraju još Rusija i Kazahstan, jedno od najvećih proizvođača i izvoznika žitarica.

Ukrajina je treći svetski izvoznik kukuruza, sa 18,5 miliona tona godišnje, dok je izvoz od deset miliona tona pšenice svrstava na šesto mesto u svetu, tako da su aktuelni politički potresi u toj zemlji veoma veliki faktor rizika za tržište žitarica.

Galetin je napomenuo i to da je Ukrajina u proteklom periodu zaključila mnogo terminskih ugovora o isporuci žitarica velikim uvoznicima poput Kine, koje mora da ispoštuje, pa produbljavanje krize i u tom pogledu moglo da poveća "nesigurnost i nervozu na svetskom tržištu".

On smatra da bi dodatni činilac te nesigurnosti mogao da bude i relativno nepovoljna agrometeorološka situacija u SAD, kao najvećem svetskom proizvođaču žitarica, jer se procenjuje da je trenutno svega trećina tamošnjih useva pšenice u dobrom ili odličnom stanju.

Prošle godine u ovo vreme ta procena je iznosila oko 65 procenata, naveo je Galetin ističući da se tako dovodi u pitanje ovogodišnji prinos pšenice i dodao da je slična situacija i u Rusiji i Kazahstanu, takođe značajnim proizvođačima hlebnog žita.

Pošto je i Srbija "delić tog svetskog tržišnog mozaika" i minulih godina značajan izvoznik kukuruza a sve više i pšenice, ta kretanja i turbulencije na svetskom tržištu žitarica utiču svakako i na domaće proizvođače i izvoznike, dodao je Galetin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: