Sankcije Gaspromu,stop za Južni tok

Evropski parlament pozvao je vlasti Evropske unije da neodložno uvedu sankcije ruskim energetskim kompanijama i prekinu izgradnju gasovoda Južni tok.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

16:10

Default images

EP je predložio i da se revidiraju, a možda i stave van snage, svi sporazumi sa Rusijom. Usvojena rezolucija EP, javila je danas ruska agencija RIA Novosti.

EP "smatra, da gasovod Južni tok ne treba graditi i da treba da budu dostupni drugih izvori isporuka", navodi se u tekstu dokumenta.

Za tekst rezolucije glasalo je 437 poslanika, protiv je bilo 49 a 85 se uzdržalo, navodi agencija.

"EP poziva da se usvoje mere protiv ruskih kompanija, između ostalog u energetskom sektoru, kao i ruskih investicija i aktiva u EU, na reviziju svih sporazuma sa Rusijom radi njihove moguće suspenzije", navodi se u rezoluciji.

Poslanici su, takođe, naglasili, hitnu potrebu zajedničke politike energetske bezbednosti "radi smanjenja zavisnosti EU od ruske nafte i gasa, uključujući diversifikaciju isporuke energenata, punu primenu Trećeg energetskog paketa i mogućnost obustavljanja uvoza gasa u slučaju potrebe".

RIA Novosti navodi da će rezolucija biti predata evropskim instancama, kao i drugim državama, uključujući vlade Rusije i Ukrajine. Ruska agencija naglašava da taj dokument "ima karakter preporuke i nije obavezujući".

Agencija Interfaks je navela da je u rezoluciji usvojenoj u Strazburu EP pozvao Savet EU da pojača drugu fazu sankcija Rusiji i pripremi treću fazu - ekonomske sankcije.

Takođe, navodi ta ruska agencija, poslanici su potvrdili poziv Savetu EU da brzo primeni embargo na oružje i tehnologiju dvostruke namene.

Sankcije, koje predlaže EP, odnose se delom i na Krim, koji se prisajedinio Rusiji. EP poziva na uvođenje ekonomskih, trgovinskih i finansijskih ograničenja Krimu i njegovom rukovodstvu.

U rezoluciji se, navodi Interfaks, ukazuje da EP podržava ukrajinske vlasti u ostvarivanju prava na samoodbranu i obnavljanje vlasti, a Rusija upozorava od upada pod izgovorom eskalacije situacije.

Prema mišljenju poslanika EP, destabilizaciju na jugoistoku Ukrajine izazvali su zajedno "proruski naoružani, uvežbani i dobro koordinisani separatisti" i "ruske snage specijalne namene".

Poslanici su potvrdili "punu podršku teritorijalnoj celovitosti Moldavije", nazivajući neodgovornim potezom molbu vlasti otcepljene moldavske oblasti Pridnjestrovlja za prisajedinjenje Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: