Kupite ovo ostrvo, ako smete...

Godinama je turistima bio zabranjen pristip ostrvu u venecijanskoj laguni,a sada upravo vi možete da postanete njegov vlasnik.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

19:04

Default images

Najstrašnije ostvo na svetu, Povelja, sada je na prodaju.

Godinama je turistima bio zabranjen pristip ostrvu u venecijanskoj laguni,a sada upravo vi možete da postanete njegov vlasnik.

Naime, italijanska vlada je odlučila da proda Povelju kako bi izmirila javni dug.

Ostrvo Povelja za svoju zlokobnu reputaciju može da se zahvali jamama u koje su Italijani u doba epidemije kuge bacali leševe, ali i žive bolesnike. Tu su ih zakopavali, spaljivali ili ostavljali da trunu. Nekoliko vekova kasnije, poremećeni lekar je na ostrvu izgradio bolnicu za mentalno poremećen, u kojoj ih je mučio i na njima vežbao lobotomiju.

Kako legenda kaže, lekara su proganjali duhovi, zbog čega je poludeo i bacio se sa tornja bolnice.

Danas je ostrvo nenaseljeno, ali posetiocima nije dopušten pristup, iako ruševine bolnice, crkve i krematorijuma još postoje. Istražitelji paranormalnih pojava tvrde da je na ostrvu zabeležen izrazito visok stepen aktivnosti.

Najpoznatija žrtva kuge bila je mala Marija, koja je za vreme epidemije odvojena od roditelja, a njen duh navodno dan-danas stoji na obali ostrva i plače za rodnim gradom Malamokom na drugom kraju lagune.

Procenjuje se da je u 16. veku oko 100.000 stanovnika Venecije umrlo na Povelji.

Sve žitelje sa simptomima kuge slali su na ostrvo gde su ih i pokopavali ili spaljivali. Kažu da je tlo na ostrvu mešavina ljudskog pepela i kostiju. Stanovnici Venecije izrazito su praznoverni što se tiče zlokobnog ostrva i vide ga kao čistilište zlih duša.

"Kad zao čovek umre, probudi se na Povelji", kazao je jedan žitelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: