Ven: Kina - reforme ili tragedija

Kineski premijer Ven Điabao oštro je upozorio na potrebu hitnih reformi i dodao da se "bez njih Kini mogu ponovo dogoditi tragedije poput Kulturne revolucije".

Svet

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 15.03.2012.

20:29

Default images

Premijer Kine je rekao da su zemlji neophodne i političke i ekonomske reforme, ali da je najbitnije da se obave postupno i s redom.

"Reforme su sada u kritičnoj fazi. Bez uspešnih strukturalnih političkih, nije moguće ostvariti ni ekonomske promene. Ako to ne završimo svi dobici koje smo ostvarili u poslednjoj deceniji mogu biti izgubljeni", dodaje on.

Ven je rekao i da mu je "vrlo žao“ zbog svih ekonomskih i socijalnih problema u poslednjoj deceniji i priznao da, kao vođa zemlje, treba da preuzme odgovornost za probleme koji su se dešavali tokom njegovog mandata.

"Još uvijek ima prostora za poboljšanje", rekao je lider čiji se mandat završava ove godine i koji se u kineskoj javnosti smatra čovekom iz naroda koji je, barem javno, poznat po svojoj poniznosti.

On je dodao i da Kina želi da poveća uvoz američkih proizvoda ali i da proširi područje investija i to obostrano. Za nacionalnu valutu premijer je procenio da se približava "ravnoteži“ i ustanovio da bi se juanu moralo omogućiti slobodnije kretanje na tržištu deviza.

Istovremeno, u investicionoj banci JP Morgan navode da je kineska ekonomija već ušla u fazu izrazitog usporavanja aktivnosti i na putu je recesije. Oni dodaju da prodaja automobila pada, smanjuje se proizvodnja cementa i čelika, a padaju i deonice građevinskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: