MMF odobrio Grčkoj 28 mlrd. evra

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je 28 milijardi evra (36,7 milijardi dolara) Grčkoj u okviru šireg međunarodnog paketa za spasavanje.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.03.2012.

18:38

Default images

MMF je u kratkom saopštenju naveo da će u okviru ovog četvorogodišnjeg programa pomoći odmah Atini isplatiti 1,65 milijardi evra.

Svetska organizacija je navela da je ponštila prethodni program pomoći Grčkoj odobren u maju 2010. godine, koji je iznosio 30 milijardi evra i od koga je isplaćeno 20,3 milijardi evra.

MMF je bio razočaran napretkom Grčke po prethodnom zajmu od 30 milijardi evra, ta suma dogovorena u okviru prvog zajedničkog paketa MMF-a i Evropske unije Grčkoj, ali se pokazala nedovoljnom da stabilizuje zemlju.

Atina treba da vrati taj zajam svetskoj organizaciji između 2013. i 2015. godine. Onaj deo koji nije isplaćen do 30 milijadi evra je poništen i zamenjen novim paketom pomoći.

Grčka je osigurala da dobije novi paket pomoći pošto je prihvatila niz bolnih ekonomskih mera i posle sprovođenja dogovora s privatnim kreditorima po kome su joj oni otpisali više od 50 odsto duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: