I Nemačkoj preti nestašica jaja

Posle Bugarske koja ima problema sa nestašicom jaja isto se dešava i u Nemačkoj, i to samo tri nedelje pred Uskrs, a moguće je i poskupljenje jaja.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.03.2012.

14:28

Default images

Poznavaoci nemačkog i evropskog tržišta navode, kako prenose nemački mediji, da će ovaj problem zahvatiti pored Nemačke, i niz drugih zemalja EU.

Razlog je to što je u zemljama EU od 1. januara ove godine zabranjeno držanje kokoški nosilja u kavezima. Međutim, 13 država EU nije još uspelo da sprovede ovu meru, te još uvek 50 do 100 miliona kokošaka nosilja, od 330 miliona koliko ih ima u EU, nije promenilo "način život". Jaja koja nose kokoške koje se i dalje drže u kavezima, međutim, ne smeju da se prodaju izvan zemlje u kojoj su proizvedena.

Cene jaja su zato u poslednjih nekoliko sedmica udvostručene, a očekuje se da će neposredno pred Uskrs još da porastu. To pogađa pre svega veletrgovinu i prehrambenu industriju. U maloprodaji to veliko poskupljenje potrošači još ne osećaju, jer trgovci sklapaju dugoročne ugovore o isporuci robe.

Udruženje proizvođača testenina u Nemačkoj saopštilo je da je niz firmi došlo u tešku sistuaciju zbog drastičnog poskupljenja jaja.

Slične su reakcije i predstavnika proizvođača keksa, kolača, gotovih sosova i majoneza.

Mediji pišu da su prvi manji proizvođači već morali da proglase bankrot jer je cena jaja kokoški nosilja iz kaveza poskupela sa 8,1 na 14,5 centi.

Oko 13 odsto jaja koja se proizvede u Nemačkoj je od kokošaka koje slobodno kljucaju na otvorenom prostoru, ostatak su jaja iz biološko-organske proizvodnje.

Trećina jaja koje se u Nemačkoj godišnje potroše dolaze iz uvoza. Organizacije poljoprivrednika potrošačima ipak obećavaju da će

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: