Siti grup pao na stres testu

Četiri američke finansijske institucije, uključujući banku Siti grup, nisu prošle proveru otpornosti na krize, izvestila je američka centralna banka.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

10:32

Default images

Siti grup, San Trast, Ali Fajnenšl i MetLajf (Citigroup, SunTrust, Alli Financial i MetLife) nisu uspeli da dokažu da imaju dovoljno kvalitetnog kapitala da se uspešno nose s eventualnim novim padom aktivnosti u privredi, izvestio je Fed u utorak.

Siti grup je treća po veličini američka banka. Većina od ukupno 19 testiranih banaka zadovoljila je postavljene kriterijume, uključujući JPMorgan Chase i Vells Fargo. Sve su testirane banke u puno boljoj poziciji nego što su bile nakon finansijske krize 2008., saopšteno je iz Feda.

Centralna banka testirala je sposobnost banaka da se nose s krizama koje bi dovele do porasta nezaposlenosti na 13 odsto, pada cena akcija za 50 odsto i pada cena kuća za 21 odsto.

Njihova snaga ocenjivana je udelom najkvalitetnije imovine, koji se meri stopom adekvatnosti kapitala. Iz Feda su saopštili da Siti grup ima stopu adekvatnosti kapitala od 4,9 odsto, a Alli Financial i SunTrust od 4,4 odnosno 4,8 odsto.

"Jedan je od problema (za Siti) prevelika izloženost u Evropi", tumači Chris Love iz njujorške kompanije FTN Financial. "Ona može promeniti svoj globalni fokus, ali za to očigledno treba vremena", dodao je. Fed sprovodi testove izdržljivosti od 2009., No sada je prvi put objavio njihove rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: