Izrael i Kipar, nove gasne velesile

Goleme zalihe gasa u podmorju između Kipra i Izraela procenjene na skoro 40 biliona kubnih metara, u centru su novih geopolitičkih nadmetanja na Bliskom istoku.

Svet

Izvor: hina

Četvrtak, 15.03.2012.

10:20

Default images

Američka TV-mreža Fox News u svom osvrtu naziva ih "Bitkom za Levijatan", prema šifrovanom nazivu jednog od novootkrivenih gasnih polja.

Američki geološki institut (USGS) procenio je da zalihe gasa u podmorju istočnog Sredozemlja, između Kipra i Izraela, iznose 37,5 biliona kvadratnih metara. Ta procena odgovara količini od 20 milijardi barela nafte i 20 puta premašuje američke strateške zalihe nafte. Zajednička eksploatacija Izrael bi učinila energetski nezavisnom zemljom a takav bi razvoj odgovarao američkim interesima, no protive mu se Turska, Iran i Liban, ocenjuje Fox News.

Kada je u septembru 2011., teksaška kompanija Noble Energy počela probna bušenja, izazvala je napetosti sa Turskom koja je pozvala vladu kiparskih Grka da odmah prekine istraživanja i najavila da će u protivnom i sama početi probna bušenja te je u te vode poslala svoje ratne brodove.

Kipar je od 1974. podeljen na južni, grčki i severni, turski deo i Ankara tvrdi da kiparski Grci nemaju prava eksploatisati prirodna bogatstva sve dok ostrvo ne bude ponovo ujedinjen.

Kroz "ekskluzivne ekonomske zone" Izrael i Kipar na međunarodnom nivou polažu pravo na ta gasna polja koja bi, prema analitičarima, mogla Izrealu doneti 130 milijardi dolara (100 milijardi evra) zarade.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u februaru je posetio Kipar kao prvi izraelski premijer i dve zemlje su sklopile niz sporazuma a razgovaraju o izgradnji gasovoda podmorskih, rafinerija, vazdušnih baza i druge infrastrukture koja bi trebalo da olakša i osigura njihov zajednički posao.

Uspeju li, Izrael više ne bi zavisio od energenata već bi i sam postao izvoznik i stekao prednost u odnosu na Kinu i Indiju, velike kupce energenata, navodi Fox News.

Na zalihe nafte pravo plaže i Liban, u kojem deluje radikalni pokret Hezbolah, kojeg SAD i Izrael smatraju terorističkom organizacijom, a Iran i Rusija, najveće izvoznice prirodnog gasa, svesne su kakvu bi konkurenciju nova ležišta nanela njihovim privredama, dodaje američka TV mreža.

"Iran, prirodno, kao neprijatelj Izraela, učiniće sve kako bi sprečio bilo kakve aktivnosti koje bi omogućile Izraelu više sigurnosti, napretka ili veću održivost kao suverene zemlje," rekao je John Sitilides, savetnik State Departmenta i lobist u Vašingtonu.

Ocenio je da bi Iran, preko svojih saveznika, libanskog Hezbolaha ili palestinskog Hamasa, mogao da pokuša da spreči Izraelu buduće isporuke gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: