Japanci grade lift ka svemiru

Japanska građevinska kompanija iz Tokija "Obayashi Corp." planira da izgradi "lift ka svemiru" do 2050. godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2012.

11:29

Default images

Kompanija planira lift za prevoz putnika i tereta u vozilu duž trake od ugljeničnih nanocevi, koje će dosezati četvrtinu puta ka Mesecu.

Vozilo će putovati brzinom od 200 kilometara na čas i putovanje će trajati oko nedelju dana, prenosi portal "Građevinarstvo.rs".

Predviđeno je da protivteg na kraju kabla, na 96.000 kilometara od tla, fiksira ceo sklop povezan sa stanicom. Solarni paneli, koji će se nalaziti na istoj visini kao i terminal, obezbeđivaće električnu energiju za potrebe lifta, dok će se višak vraćati nazad na Zemlju.

Koncept liftova koji dosežu do svemira je poznat još od 1895. godine, kada je ruski naučnik Konstantin Ciolkovski, tzv. otac moderne kosmologije, bio inspirisan novoizgradenim Ajfelovim tornjem osmislio ideju slobodnostojeće kule koja dostiže geostacionarnu orbitu sa površine Zemlje.

Ideja je od tada postala obeležje naučne fantastike, ali u poslednjih nekoliko godina su održane konferencije na ovu temu, a NASA je takođe aktivno učestvovala u naporima da ih učini stvarnim.

Pronalaženje materijala koji je dovoljno lagan i jak da stvori tako dugački kabl je značajna prepreka.

Kompanija "Obayashi" i drugi veruju da nanocevi ugljenika mogu to da ostvare, što će biti presudno za uspeh ovog ambicioznog projekta. Ta kompanija još uvek ne daje procene o vrednosti projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

5 h

Podeli: