"Napraviti red na tržištu gasa"

Sekretarijat Energetske zajednice prebacuje slučaj protiv Srbije zbog nepoštovanja pravila na tržištu prirodnog gasa na Savet ministara Energetske zajednice.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

17:57

Default images

23 . aprila je Sekretarijat podneo Savetu ministara Energetske zajednice obrazloženi zahtev za donošenje odluke povodom nepoštovanja Srbije pravila razdvajanja na tržištu prirodnog gasa u skladu sa Drugim energetskim paketom, u slučaju pod brojem ECS-9/13.

Savet ministara Energetske zajednice bi mogao da donese odluku o propustu Srbije da ispuni svoje obaveze u okviru Ugovora o osnivanju Energetske zajednice u Kijevu, u Ukrajini 23. septembra.

Sekretarijat je u nekoliko navrata izrazio svoju zabrinutost zbog činjenice da dve srpske kompanije za transport gasa, Srbijagas i Jugorosgas, ne ispunjavaju zahteve razdvajanja u okviru Drugog energetskog paketa, konkretno Direktive 2003/55/EC.

Nedavno je Sekretarijat poslao Srbiji obrazloženi zahtev, u skladu sa članom 90 Ugovora Energetske zajednice, kojim se zahteva da Srbija ispravi identifikovane probleme u roku od dva meseca. Srbija nije obavestila Sekretarijat u okviru određenog roka o bilo kakvim koracima koje preduzima kako bi se uskladila sa zakonom Energetske zajednice.

Zbog nedostatka adekvatnog odgovora od strane srpskih vlasti, kao i velikog kašnjenja u sprovođenju zahteva u okviru Direktive 2003/55/EC, Sekretarijat je podneo obrazloženi zahtev Savetu ministara Energetske zajednice, u skladu sa članom 28 Pravilnika o rešavanju sporova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: