U EPS-u ugrožen javni interes

U Elektroprivredi Srbije (EPS) ugrožen je javni interes zbog niza propusta u poslednjih nekoliko meseci.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

17:11

Default images

Kako je saopštila Radna grupa Ministarstva energetike za sigurnost snabdevanja energijom, to je u utorak eskaliralo havarijom na transformatoru bloka B2 u Termoelektrani "Kostolac".

Tom havarijom elektroenergetskom sistemu Srbije naneta je direktna i indirektna šteta od oko 10 miliona evra,navodi se u saopštenju Radne grupe.

To postrojenje će narednih nekoliko nedelja biti van funkcije, a radna grupa izrazila je posebnu zabrinutost jer još nije zaključen ugovor o osiguranju imovine EPS-a.

"Reč je o teškom propustu menadžmenta EPS-a, koji ni posle višemesečne procedure nije uspeo da uspešno okonča tender za osiguranje svoje pokretne i nepokretne imovine, a sve do sada dostupne informacije govore da je taj postupak vođen nezakonito", navodi se.

Članovi Radne grupe su zaključili da, osim Antikorupcijskog tima Ministartstva energetike i internog revizora koga je tražio Nadzorni odbor EPS, koji se već bave tim slučajem, sve činjenice oko osiguranja imovine EPS-a treba da budu dostavljene i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Radna grupa je od komisije koju su formirali EPS i ćerka-kompanija Termoelektrane i kopovi "Kostolac" zatražila da 24. aprila dostavi izveštaj o uzrocima havarije, kao i predloge privremenog rešenja postojećeg stanja, a potom i predloge za trajno rešenje sa preciznim rokovima izvršenja.

Osim havarije u TE-KO "Kostolac" među alarmantne propuste u radu EPS-a ubrojani su i loša reakciju menadžmenta u vanrednoj situaciji koja je nastala usled vremenskih nepogoda 16. i 17. aprila, kašnjenje remonta na postrojenjima EPS-a, problemi sa nabavkom osiguranja, problemi sa nabavkom brojila i nepovoljni izveštaji Vladinih regulatornih tela, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: