Šverc duvana pojeo most Zemun-Borča

Crno tržište rezanog duvana je od oktobra 2012. iz budžeta odnelo 200 miliona evra što je jednako investiciji u most Zemun-Borča, kaže Goran Pekez iz firme JTI.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

12:12

Default images

Direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez je upozorio da trgovina rezanim duvanom smanjuje promet duvanskoj industriji koja je, kako kaže, u poslednjih 10 godina u Srbiji investirala više od 1,2 milijarde evra.

Uz to, zapošljava direktno 1.700, a indirektno još 70.000 ljudi u maloprodaji, distribuciji i na poslovima uzgoja duvana. "Najvećim delom zbog rasta ilegalne trgovine rezanim duvanom, tržište duvanskih proizvoda se u 2013. smanjilo za 20 odsto, a ukupan promet u maloprodaji smanjen je za 22,5 milijarde dinara", tvrdi Pekez.

JTI je jedna od 260 kompanija, koliko ih je učestvovalo u anketi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i američkog USAID-a, koja je pokazala da je čak 80 odsto preduzeća svesno problema sive ekonomije i toga kako ona utiče na poslovanje.

Anketa je pokazala da su se preduzeća, na skali ugroženosti zbog sive ekonomije od "jedan" do "pet", gde "pet" označava da je firma mnogo ugrožena sivom zonom, u proseku opredelila za 3,38.

Tek svako peto preduzeće smatra da u oblasti njihovog poslovanja ne postoji nelojalna konkurencija, dok je s druge strane, 16 odsto firmi reklo da je zbog nelojalne konkurencije bilo prinuđeno da otpušta radnike.

"Smanjenje nelojalne konkurencije dovelo bi do povećanja broja zaposlenih u gotovo polovini - 48 odsto anketiranih preduzeća", navodi se u istraživanju.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević rekao je da je oko 20 odsto poslodavaca izjavilo da bi snižavanjem poreza i doprinosa na najniže zarade zaposlilo nove ljude, odnosno da bi radnici iz sive zone prešli u legalne tokove.

"Moraju da postoje dva aspekta, podsticajni i represivni. Snižavanje opterećenja najnižih plata bi bilo jedno, a u represivnom delu su inspekcije. Tu bi trebalo da postoji koordinirani nadzor i da inspekcije ne budu podeljene u nekoliko ministarstava kao što su sada, već da se stave pod jedinstvenu kontrolu i nadzor", kazao je Atanasijević.

Goran Pekez je ocenio da je ključ za borbu protiv sive ekonomije strogo poštovanje propisa i kažnjavanje onih koji to ne rade.

Vlada je, kako kaže, prepoznala taj problem u duvanskoj industriji i oformila je specijalnu radnu grupu za borbu protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom.

On dodaje i da je Zakon o duvanu promenjen što je, prema njegovim rečima, omogućilo efikasniju kontrolu i kažnjavanje počinilaca.

"Sada svako ko je uključen u proizvodnju i promet ilegalnog duvana može da dobije kaznu zatvora do pet godina, a novčane kazne za osuđene za prekršaj zbog ilegalne trgovine rezanim duvanom su uvećane 10 puta i idu do dva miliona dinara", ističe Pekez i dodaje da JTI očekuje da će se kontrole nadležnih inspekcija i policije još intenzivirati.

Kao neophodan sledeći korak JTI očekuje efikasne sudske procese jer je, ističe on, to način da se ilegalna prodaja suzbije, a tržište stabilizuje.

Istraživanje je pokazalo da Srbija godišnje ostane bez oko tri milijarde evra zbog sive ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: