Sa "Kolubarom B" ne možemo u EU

Nove elektrane na ugalj u zemljama na putu ka EU mogu prekoračiti odredbe o zagađenju ako se budu gradile prema objavljenim planovima.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 20.04.2014.

15:25

Default images

To je upozorila jedna savetodavna pravna firma iz EU.

Odredbe evropskog zakona o industrijskoj emisiji verovatno će prekršiti termoelektrane "Kolubara B" u Srbiji, "Pljevlja II" u Crnoj Gori i "Tuzla 7", "Stanari" i "Banovići" u Bosni i Hercegovini (BiH), preneo je portal Euraktiv. Sporazum o Energetskoj zajednici iz oktobra 2013. obavezuje zemlje Zapadnog Balkana, Moldaviju i Ukrajinu da od 1. januara 2018. postupaju u skladu sa Poglavljem III Direktive EU o industrijskoj emisiji (zagađivača).

Međutim, pet novih termoelektrana na lignit - u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, moglo bi da prekrši tu odredbu, smatraju analitičari savetodavne firme "Frenk Bold" (Frank).

"To u praksi znači da postoji veliki rizik od nepredviđenih dodatnih troškova za investitore u elektrane, kao i za potrošače struje, jer će možda morati da u poslednji čas pribegnu adaptaciji tehnologije kako bi sa približavanjem 2018. obezbedili poštovanje evropskih propisa", upozorila je advokat "Bolda" Kristina Šabova.

Ona je dodala da vlade u regionu moraju da shvate da posle 2018. godine neće moći da izbegnu poštovanje odredbi evropske direktive za nove elektrane.

Potencijalna ekološka i šteta po zdravlje ljudi od termoelektrana na ugalj već je izazvala proteste aktivista u Ukrajini gde su na snazi niski regulatorni standardi za opasne zagadjivače, poput mono-azot-oksida (NO i NO2) i sumpor-dioksida (SO2).

Planirana elektrana na lignit "Stanari" u BiH kompanije EFT, koja se gradi, dobila je ekološku dozvolu za dva do tri puta veću emisiju SO2, NO i NO2 i prašine nego što je predviđeno propisima Energetske zajednice. Sekretarijat Energetske zajednice razmatra zvaničnu žalbu zbog "Stanara" koju je januara podneo banjalučki Centar za životnu sredinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: