Šta će biti sa solidarnim porezom?

Posle najave da radnike javne uprave očekuje ukidanje solidarnog poreza, ali i smanjenje plata, od nadležnih još nije moguće dobiti konkretnije informacije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

15:31

Default images

"Ljut sam na one koji govore o smanjenju plata, umesto da govore o onome koliko i šta mi zaradjujemo. Prvo, mi ne smanjejemo plate u privatnom sektoru, nego ih podstičemo da rastu. Podstičemo našu ekonomiju. Izvinite, posebno oni koji rade u administraciji. Ako imamo toliko znanja i ako se meni ne svodja moja plata, idem na režište rada, pa privatno da se zaposlim pa da dobijem veću platu. Šta je problem tu?", rekao je nedavno Aleksandar Vučić.

Računica već postoji - smanjenje plata u javnom sektoru od 10 odsto donelo bi uštedu od 200 miliona evra, a smanjenje od 15 procenata oko 300 miliona. Za sindikalca Branislava Čanka, koji je preuzeo funkciju predsedavajućeg Socijalno-ekonomskog saveta, očekivano, štednja nije smer u kom treba da se ide.

"Ja sam protiv štednje. Počnite od svoje porodice pa ćete videti da je svaka štednja limitirana i da ćete jednog momenta shvatiti da je bolje da još jedan član porodice počne da radi. Da je to najbolja štednja. jer kad dodjete do hleba onda nema više štednje. Dakle, štednja kao projekat je besmislena ako nemate projekat da prihod povećate", kaže Branislav Čanak predsednik Socijalno ekonomskog saveta.

Milan Ćulibrk, urednik NIN-a, kaže da je državna kasa u katastrofalnim problemima, jer prihodi ne idu planiranim tempom. Kako kaže, problem je još veći, jer u ovoj godini ima 15 milijardi dinara više rashoda nego u 2013.

"Bilo bi poštenije da je napočetku prošle godine odmah uradjeno smanjenje plate u javnom sektoru, nego da se išlo na uvodjenje solidarnog poreza i na taj način se igrala neka igra žmurke. Para u budžetu nema, a plate u javnom sektoru su u prva dva meseca ove godine za dve milijarde dinara veće nego što su bile prošle godine uprkos tom solidarnom porezu", kaže Ćulibrk.

Poslednji podatak, koji je saopštio ministar finansija, iznenadio je mnoge - javni sektor ima 780 hiljada ljudi, čime se Srbija svrstala u red zemalja koje imaju jednu od najglomaznijih administracija u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: