BG: Oblakoderi preko 150 metara

Objekti do 100 metara uglavnom mogu da se grade u Novom Beogradu, kao i na južnom obodu centralne zone i uz auto-put.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

09:12

Default images

Grad će ubuduće moći da kupuje nepokretnosti i prodaje javnu svojinu koju ima u vlasništvu, odlučeno je na 45. sednici Privremenog organa, a doneta je i odluka o prestanku važenja Studije visokih objekata u srpskoj prestonici, čime se krči put projektu Beograd na vodi.

Po studiji iz 2010. godine, objekti visoki do 50 metara mogli su da se grade u Novom Beogradu (između ulice Pariske Komune, Bulevara Mihaila Pupina, Save i Tošinog bunara), uz važne gradske saobraćajnice kao što je Bulevar kralja Aleksandra, i na dunavskom priobalju, predviđenom za totalnu urbanu transformaciju. Objekti do 100 metara uglavnom mogu da se grade u Novom Beogradu, kao i na južnom obodu centralne zone i uz auto-put. Jedina zona za izgradnju objekata do 150 metara je novobeogradski Blok 42. Studijom je, tada, bilo zaključeno da u Beogradu ne treba planirati ekstremno visoke objekte, više od 150 metara. Sada će, međutim, i to biti moguće.

Na osnovu Odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada, ubuduće će Beograd pribavljati u javnu svojinu i otuđivati objekte na osnovu tržišne vrednosti koju će utvrđivati Uprava javnih prihoda grada.

"To znači da će Beograd ubuduće moći da prodaje gradsko građevinsko zemljište, stanove kao i druge objekte koje ima u vlasništvu, a koji nisu neophodni za njegovo funkcionisanje", navode u Privremenoj gradskoj upravi.

Donošenje ove odluke pospešiće ulaganje jer će sada investitori biti vlasnici zemlje, a samim tim će lakše dobijati novac od banaka za izgradnju objekata. Grad će biti u prilici da kupuje građevinsko zemljište i tako investitorima nudi atraktivnije lokacije za stambenu i poslovnu izgradnju ili investiranje u privredi. A kada su u pitanju stanovi koje ima u vlasništvu, moći će da ih ponudi po tržišnoj ceni, kao i otkup onih u kojima građani žive na osnovu spornog pravnog osnova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: