Blic: RTB Bor zaposlio 500 za dan

Dan pred održavanje izbora, 15. marta ove godine, u Rudarsko-topioničarskom bazenu Bor stalni radni odnos dobilo je 500 radnika, piše današnji Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 16.04.2014.

09:25

Default images

RTB Bor je već godinama kompanija u restrukturiranju, zakon je štiti od bilo kakvih prinudnih naplata, "gleda kroz prste" zbog neplaćenih doprinosa i pokriva ovu obavezu prema 5.000 radnika iz budžeta, piše Blic u tekstu pod naslovom direktor Blagoje Spaskovski prima nove radnike, država za njih plaća doprinose.

RTB Bor, kao ni druge firme u restrukturiranju, ne mogu zapošljavati bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, ali Spaskovski nema tu saglasnost. ''U subotu, 15. marta dobili smo rešenja za rad na neodređeno vreme. Do tada smo svi, zbog trenutnih potreba za neke poslove, imali rešenja na određeno vreme'', rekao je jedan novoprimljeni rednik RTB-a.

Zbog ove nezakonite radnje zasad nije podneta nijedna prijava protiv rukovodstva RTB-a, ali unazad tri godine protiv čelnika RTB-a podneto je više od 20 krivičnih prijava za zloupotrebu službenog položaja.

Blagoje Spasovski je u pismenom odgovoru na pitanja Blica naveo da jeste zaposlio na neodređeno vreme 500 radnika, ali ne samo u jednom danu.

''Saglasnost Agencije za privatizaciju nam u ovom slučaju nije bila potrebna jer je reč o broju radnika koji ne prelazi 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, a kojih ima 5.222'', naveo je Spasovski.

Ova firma, inače, jedna je od onih koja nije Ministarstvu privrede dostavila ličnu kartu, odnosno pregled ukupnih dugova i potraživanja , kao i spisak svih dobavljačca.

Čak se, podseća Blic, januara ove godine pojavio audio-snimak sa kolegijuma RTB Bora, na kom se jasno čuju psovke koje Spaskovski upućuje tadašnjem ministru Saši Raduloviću zbog zahteva da ovaj, kao i sve druge firme u restrukturiranju, dostavi podatke o poslovanju. Ponašanje Spaskovskog tada niko nije želeo da komentariše .

Blic je juče bezuspešno pokušavao da od predsednika Upravnog odbora RTB Bora dobije odgovor da li je UO dao saglasnost da se broj novozaposlenih uveća za skoro 10 odsto .

Od decembra 2013. predsednik UO RTB Bora je Boris Dragović, šef kabinbeta ministra finansija Lazara Krstića. Do njegovog dolaska RTB nije imao predsednika UO tri godine, naveo je Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: