Labus: Evro nas "vadi iz ćorsokaka"

Ekonomista Miroljub Labus ocenio je da bi uvođenje evra kao valute u Srbiji bio put za izlazak iz ekonomskog "ćorsokaka".

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 18.03.2012.

14:53

Default images

Sa druge strane, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ocenio je da taj potez ne bi bio dobar po Srbiju.

Labus je za novosadski Dnevnik rekao da je u Srbiji zapravo na snazi sistem dvojne valute, jer se veliki broj plata i ugovora zaključuje u evrima. "Evro je obračunska valuta, a dinar služi kao sredstvo plaćanja. Međutim, dokle god je na delu taj dualni sistem, imaćemo problema sa kursom. Moj savet je da se ne dira devizna štednja gradjana, pa ako je to tako, onda je izlaz prelazak na evro", poručio je Labus, bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije.

Dodao je da, međutim, ni Evropska centralna banka, ni Evropska Unija ne bi voleli da vide prelazak Srbije na evro.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ocenio je da aktuelna umerena inflacija nije nešto što bi motivisalo Srbiju da pređe na evro.

I on je podsetio da je pravilima evrozone, koja su definisana krajem 2000. godine, zabranjena unilateralna evroizacija.

"Jednostrano uvođnje evra danas bi u Srbiji proizvelo određene negativne reperkusije, između ostalog i u procesu njenog približavanja Evropskoj uniji", kazao je Žugić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: