Srbija - El Dorado za Italijane

Dve milijarde evra u poslednjih 10 godina je bilans investiranja italijanskih preduzetnika u Srbiju, El Dorado našeg preduzetništva, navodi La Republika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.03.2012.

18:34

Default images

"Na drugoj obali Jadrana pronašli smo subvencije, fiskalni ambijent pun prednosti, sa konkurentnom cenom radne snage", naveo je ovaj dnevnik u delu posvećenom Srbiji, u izdanju od 12. marta.

U nekoliko tekstova posvećenih poslovnom ambijentu Srbije, plodnom za direktne strane investicije (SDI), navode se razlozi zbog kojih italijanska "industrija beži na Balkan", šta je to što je u Srbiju privuklo mnoge italijanske kompanije. Među kojima i kompanije Fijat, Inteza, San Paolo, Fondiarija, Pompea, Beneton, Kalcedonija i druge, kao i da su u ekspanziji naročito sektori automobilske industrije, tekstila, kao i finansijski sektor - banke i osiguravajuća društva.

U tekstu o Vojvodini navodi se da je u severnu srpsku pokrajinu Italija investirala već oko 680 miliona evra, da Vojvodina kreira 40 odsto BDP-a Srbije, 40 odsto nacionalnog izvoza i privlači 45 odsto stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju.

Kroz razgovor sa direktorom Fonda Branislavom Bugarskim daju se informacije o povoljnim uslovima za ulaganje, podsticajima, infrastrukturi, dobrim vezama sa svim evropskim gradovima, slobodnim carinskim zonama u Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu, partnerstvu sa italijanskim regijama Friuli Venecija Đulija, Umbrija i Molize.

Dobri uslovi za SDI u Vojvodini, ističe se u tekstu, uzrokovali su čak i veliku migraciju italijanskih firmi iz Rumunije, naročito iz temišvarskog okruga, a kao jedan od glavnih razloga navodi se izuzetno niska fluktuacije radne snage, kao i podsticaji koje Rumunija, kao član EU, više nije u mogućnosti da ponudi.

Citirajući direktora VIP fonda, u tekstu se navodi da u Vojvodini trenutno posluju 34 italijanske kompanije, koje su uložile 1.680 miliona evra, a medju kojima su i Fondiaria, Sanpaolo, Stg, Fulgar, Pompea, Farmina Pet Fuds i druge.

Pored mašinskog i IT sektora, Bugarski kao sektor sa velikim potencijalima pominje i poljoprivredu, naročito prehrambeni sektor, naglašavajući da od ukupno 2,1 miliona hektara u pokrajini, čak 1,8 miliona hektara jeste obradiva zemlja i da je jedan od pet najvećih izvoznika kukuruza u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: