Ćirić: Porez na plate samo 40%

Prioritet u radu nove vlade treba da bude smanjenje poreza i doprinosa na plate sa sadašnjih 64 na 40 odsto, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.03.2012.

13:34

Default images

Poreski nameti na zarade zaposlenih su izuzetno visoke, što neke poslodavce tera da svoje zaposlene plaćaju "na crno", primetio je Ćirić i podsetio da radnici u "sivoj zoni" nemaju pravo na penzijsko, zdravstveno osiguranje, mogućnost uzimanja kredita...

"Mislim da je to jedan reformski potez koji nova vlada mora odmah da uradi", naglasio je Ćirić, govoreći o smanjenju dažbina na zarade i ukazao da mora što pre da se usvoji i Zakon o redovnosti plaćanja. Ministar Ćirić je ocenio da odlaganje primene zakona o redovnosti plaćanja neće imati dobre efekte na privredu i izrazio nadu da će novi saziv parlamenta i vlada biti što pre formirani i da će jedan od prvih zakona koji će se naći na dnevnom redu novog saziva parlamenta biti o skraćanju roka plaćanja.

"Zakon nije retroaktivan, on ne bi tangirao stare dugove, ali bi ubrzao tokove novca i popravio likvidnost za sve buduće transakcije. Mislim da bi i samo to bila dobra stvar za privredu", istakao je ministar.

Zamoljen za ocenu uspešnosti rada odlazeće Vlade Srbije, posebno u vođenju ekomoske politike zemlje, Ćirić je istakao da je ona dosta učinila na ublažavanju negativnih efekata svetske ekonomske krize na Srbiju 2009. godine i na popravljanju likvidnosti privrede kroz određene mere uz podsećanje da smo samo 2009. bili u recesiji, a već 2010. i 2011. godine imali smo rast. "Imali smo adekvatne i pravovremene mere koje su zaustavile krizu i okrenule rast devizne štednje građana", istakao je Ćirić i naveo da je izvoz i u uslovima krize rastao izuzetno brzo, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je sa 40 odsto u 2008. i 2009. godini porasla na današnjih blizu 60 procentnih poena.

Prošle godine Srbija je u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA, kao i prvi put sa Hrvatskom, zabeležila suficit, podsetio je on.

U najveće uspehe vlade, u kojoj je on ministar ekonomije, Ćirić je ubrojao i uspešno privlačenje italijanskog Fijata da investira u Srbiji, a samo pokretanje proizvodnje automobila u Kragujevcu ocenio je kao najveći industrijski projekat i investiciju u poslednjih 20 godina.

Iako je bilo štrajkova u nekim firmama, masovnih protesta i socijalnih nemira nije bilo, naglasio je Ćirić, podsećajući da je Vlada Srbije na početku svetske krize 2009. godine javno predočila da nas čeka težak period i donela odgovarajuće mere štednje i podsticaje privredi.

Dobar potez u to vreme bio je i što je Srbija među prvima u Evropi ušla u novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U najveće neuspehe odlazeće vlade, Ćirić je ubrojao problem rasta broja nezaposlenih koji je dostigao 24 odsto radno aktivnog stanovništva, ukazujući da je to direktna posledica svetske ekonomske krize.

"Ali, moram da kažem da je u tih 24 odsto (nezaposlenih) jedan dobar deo tih ljudi, koji se vode kao nezaposleni, a zapravo su ljudi kojima poslodavci plaćaju u kešu, mada nisu prijavljeni i ne plaćaju poreze i doprinose", ukazao je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: