Hoće li uspeti bojkot pumpi?

Potrošači u Srbiji pozvani su danas da bojkotuju kupovinu goriva na pumpama, a prema prvim informacijama prodaja na benzinskim stanicama je uobičajena.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

09:02

Default images

Kako je javio reporter B92, naftni derivati na nekoliko pumpi u Beogradu prodaju se takoreći kao i svakog drugog dana.

Kupci kažu da su čuli za poziv na bojkot, ali da toče gorivo kako bi mogli da stignu do posla ili kako im se automobil ne bi ugasio, iako su cene derivata sve više. Izveštaji medija iz nekoliko gradova u unutrašnjosti pokazuju da je situacija slična kao u Beogradu i da je prodauja goriva uobičajena.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koja je i pozvala na bojkot, kaže sa druge strane da je evidentno manje vozila na pumpama, što ukazuje na to da su svojim pozivom uspeli da podstaknu potrošače da danas ne kupuju gorivo.

"Ja sam na putu Novi Sad – Beograd i prošao sam pored šest do sedam pumpi i vidi se da je manje automobila. Hoću da verujem da će potrošači poslušati poziv na bojkot i da se na taj način suprotstave bahatosti onih koji koriste svaku priliku da povećaju cene", kazao je Papović za B92.

Prema njegovim rečima, treba očekivati da će naftne kompanije tvrditi da je prodaja kao i svakog drugog dana, jer je to u njihovom interesu.

Na pitanje kako će znati da li je bojkot uspeo ili ne, Papović je naveo da će sve asocijacije potrošača, članice NOPS-a, vršiti monitoring, ali i dodao da će to ipak biti više subjektivni utisak od kvantitaivnog rezultata jer neće imati uvid u prodaju pumpi.

On je, međutim, kazao da je današnji bojkot prvi direktan poziv na izbegavanje kupovine u Srbiji i da je zbog toga veoma važan.

"Na našoj Fejsbuk stranici imali smo više od 200.000 onih koji su kazali da će podržati bojkot i ta svest postoji", kaže Papović.

Kako je rekao, poziva na bojkot biće još, ali će verovatno biti usmereni na kvalitet proizvoda a ne na cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: