Ko su naše ekonomske diplomate?

Za plate i stanovanje ekonomskih savetnika u 28 ambasada i konzulata širom Evrope, Azije i Amerike, država Srbija godišnje troši više od 1,8 miliona evra.

Srbija

Izvor: Danas

Četvrtak, 15.03.2012.

00:30

Default images

Rezultati njihovog rada ostaju šareni.

Dok u Ministarstvu ekonomije, koje nadgleda rad ovih stručnjaka zaduženih za dovođenje investitora u Srbiju i pomaganje našeg izvoza, navode njihov doprinos dovođenju brojnih investitora u našu državu, činjenica je da čak osmoro ekonomskih diplomata nije dovelo nijednog.

Verovatno najznačajniji uspeh ekonomskih diplomata je dovođenje nemačkog giganta Boša u Srbiju, na čemu je, kako ističu u Ministarstvu, godinu dana radio ekonomski savetnik iz Štutgarta Jure Galić, da bi se na kraju pregovorima pridružio i njegov kolega, stacioniran u Berlinu. S druge strane, ekonomske diplomate iz Toronta, Sarajeva, Stokholma, Praga, Zagreba, Pekinga, Kijeva i Moskve nisu uspele da dovedu ni jednu novu kompaniju u Srbiju.

Razlog možda leži i u njihovim biografijama. Dok je Galić pre nego što su ga poslali u Štutgart, u kojem se nalazi sedište i BMV-a i Boša (koji će ovde praviti brisače za automobile), diplomirao marketing na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bio zaposlen samo u privatnim firmama i to Grand motorsu i Dajmler Krajsleru, dotle među kolegama sa manje uspeha dominiraju filolozi i slični stručnjaci sa stažom u državnoj upravi.

Tako je naš predstavnik u Torontu rođen 1981. godine i radio u revizorskoj kući, njegov kolega iz Sarajeva od radnog iskustva ima zvanje savetnika po raznim ministarstvima, diplomata iz Stokholma je u firmi Komes bio komercijalista, a ostatak biografije mu popunjavaju poslovi po raznim ministarstvima i sličnim institucijama, dok naš predstavnik u Pragu nije ekonomista nego pravnik, koji je između ostalog, radio i u bankama.

Ekonomski diplomata u Zagrebu je politikolog i magistar filozofije, koji kao radno iskustvo navodi da je bio menadžer kancelarije, honorarni prevodilac, da je radio u omladini JAZAS-a i kao trener za edukaciju državne uprave, a na kraju je postao asistent na katedri za filozofiju u Nišu.

Predstavnik u Kini je diplomirao i prevodio kineski za državne institucije, a bio je i u predstavništvima SDPR-a i Hemofarma u Kini. Ekonomska savetnica iz Kijeva je završila Filološki fakultet i prethodno radila samo u Ministarstvu ekonomije. Na kraju, predstavnik u Moskvi je bio direktor preduzeća Zobeks i Liomatik i radio je u Sekretarijatu za unutrašnje poslove.

Plate ekonomskih savetnika kreću se od 2.601 do 4.618 evra i zavise od zemlje službovanja, kao i od zvanja savetnika, koje može biti prvi sekretar, savetnik, prvi savetnik ili ministar savetnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: