"Evro da bude od 120 do 135 dinara"

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je da vodeći ljudi 17 kompanija, pretežno izvoznika, smatraju da kurs treba fiksirati između 120 i 135 dinara za evro.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

23:19

Default images

Rezultati sprovedene ankete pokazuju da oni smatraju da kurs treba braniti ga na tom nivou bar godinu dana, a onda proceniti šta uraditi u narednih godinu dana.

Anketirana su 52 preduzeća koja imaju ukupan godišnji obrt od 238 milijardi dinara, odnosno oko 2,15 milijardi evra, a 41 je iskazalo dobit u prošloj godini.

Čelnici 14 kompanija, pretežno uvoznici, smatraju da je nužno da Narodna banka Srbije na početku svake poslovne godine ili bar na šest meseci jasno kaže u kojim okvirima će se kurs kretati i koliko će dinar padati, kako bi mogli da to predvide u finansijskim planovima.

Menadžeri 12 preduzeća ocenili su da regulacija kursa i dalje treba da ostane kakva jeste, ali da se moraju uvesti oštre kaznene mere za špekulante i organizacije i banke koje su zaradile na urušavanju kursa dinara.

Direktori pet preduzeća rekli su da bi, s obzirom da se sve kalkulacije rade u evrima, a nešto malo i prema dolaru i franku, bilo dobro da država dozvoli da evro postane legalno sredstvo plaćanja, čime bi se privreda sačuvala gubitaka zbog nesigurne politike kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: