Nije zabranjeno biti monopolista

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da nigde u svetu, pa ni u Srbiji, nije zabranjeno biti monopolista, ali je zabranjeno taj položaj zloupotrebiti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

23:11

Default images

On kaže da ne želi da ocenjuje rad sada već bivše Komisije za zaštitu konkurencije, jer je ocenu, kako kaže, dao Vrhovni sud, koji je u devet slučajeva presudio protiv rešenja Komisije.

"Sportskim žargonom rečeno, rezultat je 9:0 za Vrhovni sud. Osim toga, za godinu dana, koliko se primenjuje novi zakon, nisam video nijednu, ni novčanu, ni drugu sankciju protiv nekoga ko je zloupotrebio položaj na tržištu. Treba istaći i da gospođa Dijana Marković-Bajalović nije smenjena sa mesta predsednika. Ona je odradila ceo mandat od četiri godine, i skoro petu godinu kao v.d", dodaje on. Na tvrdnje Dijane Marković-Bajalović da nije izabrana zbog pritiska jednog biznismena, ministar kaže da mu se ona nikada ranije nije žalila da trpi takve pritiske.

"Da mi je to rekla, savetovao bih je da prijavi policiji, ili bih ja to prijavio, jer je nedopustivo da državni službenik bude na meti zbog posla koji radi. Ali, sve to nema veze sa izborom novih članova. Ponoviću, njoj je istekao mandat i skupštinski odbor je, nakon razgovora sa svim kandidatima i provere njihovih biografija, predložio nove kandidate", objašnjava Milosavljević.

Komentarišući optužbe Marković-Bajalović da su njegovi pomoćnici intervenisali kad je u pitanju navodna zloupotreba monopolskog položaja u slučaju Maksija, Slobodan Milosavljević navodi da "nigde u svetu, pa ni u Srbiji, nije zabranjeno biti monopolista, ali je zabranjeno taj položaj zloupotrebiti".

"Komisija treba da vrši istrage, prikuplja papire i dokaže da je neko zloupotrebio položaj. Ona je nezavisna od Ministarstva i ne treba od nas da traži nikakvu saglasnost, ni mišljenje. Nemam saznanja da je bilo koji moj pomoćnik intervenisao, jer nije bilo nikakvog osnova za to", navodi on. Na pitanje šta potrošač da radi kad se nađe u prodavnici bez mleka i ulja, Milosavljević odgovara da je "pravo potrošača da sve može da nađe na policama, a obaveza prodavaca, proizvođača i državnih organa da omoguće redovno snabdevanje po prihvatljivim cenama. Problem sa uljem je rešen brzo. Proizvođači su pokušali da povećaju cenu. Na svu sreću obezbedili smo dovoljnu količinu ulja u robnim rezervama i intervenisali".

Objašnjavajući zašto to sa mlekom nije bio slučaj, on kaže da je sve jasno ako se pogledaju podaci o otkupljenim količinama od početka godine.

"Sa 67 miliona litara mleka brojka je pala u avgustu i septembru na 57 miliona litara. Primarni sektor isporučuje za 10 miliona litara manje mleka mesečno proizvođačima. Drastično je pao interes za bavljenje stočarstvom, poklano je mnogo krupne stoke zbog malog agrarnog budžeta i subvencija. To je izazvalo nestašicu", kaže on.

Milosavljević kaže da je zato "Ministarstvo trgovine, nerado, poseglo za administrativnom merom. Doneli smo uredbu o obaveznoj dnevnoj preradi mleka, koja će važiti do kraja godine, a dogodine će se obezbediti značajnije stimulacije za proizvođače. Situacija je počela da se popravlja, a od sledeće nedelje trebalo bi da se stabilizuje tržište".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: