Srbija ne gradi nuklearku sa Rusima

Bugarska odustaje od nove nuklearke Belene za čiju izgradnju je angažovala rusku državnu kompaniju "Atomstrojeksport", kaže bugarski premijer, Bojko Borisov.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2012.

11:49

Default images

On je u intervjuu državnoj televizijskoj stanici BNY rekao kako je prošlog meseca u Moskvu poslao ministre da ruskim zvaničnicima kažu kako Bugarska neće izgraditi nuklearku "Belene", ali će platiti jedan već izgrađeni reaktor sa instalisanom snagom od 1.000 megavata, preneo je Rojters.

Borisov je dodao da će njegova zemlja pokušati da taj reaktor inkorporira u postojeću nuklearnu elektranu "Kozloduj", čija instalisana snaga iznosi 2.000 megavata. Bugarska vlada desnog centra je odlagala donošenje konačne odluke o izgradnji postrojenja "Belene" otkad je došla na vlast u julu 2009. godine, a tokom tog perioda je pokušavala da nađe zapadnoevropskog investitora za taj projekat i da smanji troškove izgradnje nuklearke, procenjenih na više od osam milijardi evra.

Premijer Borisov je naveo da konačna odluka o sudbini projekta "Belene" tek treba da bude doneta, budući da je Bugarska na njega već potrošila 1,4 milijarde leva (935 miliona dolara). "Videću da li možemo da sazovemo referendum o 'Belenu", rekao je Borisov.

Inače, nedavno je ministar Milutin Mrkonjić nagovestio da bi Srbija, zajedno sa Rusima, mogla učestvovati u izgradnji ove nuklearke.

"Postoje značajne perspektive srpsko-ruske saradnje u oblasti nuklearne energije, kao i naša velika zainteresovanost da aktivno učestvujemo u rusko-bugarskom projektu, izgradnji nuklearne elektrane 'Belene' u Bugarskoj," rekao je tada Mrkonjić. Ipak, kako se čini saradnje neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: