CG nudi evro Deripaski za KAP

Predsednik Sindikata KAP Rade Krivokapić rekao je da će crnogorska vlada ponuditi sadašnjem vlasniku CEAC jedan evro za izlazak iz podgoričke fabrike.

Region

Izvor: Tanjug, Poslovni dnevnik

Petak, 10.02.2012.

20:10

Default images

Krivokapić je, posle razgovora sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, kazao da Sindikat KAP-a od vlade Crne Gore traži da nađe drugog vlasnika KAP-a i da ne prekida proizvodnju u toj kompaniji.

Očekujemo da vlada Crne Gore, koja je prodala KAP Rusima, sada isto tako preuzme fabriku i nastavi dalje vođenje , naveo je on i dodao da će zaposleni u KAP-u tražiti dugoročo rešenje, koje će biti u interesu svih građana Crne Gore. Vlada Crne Gore odlučila je juče da preuzme 22 miliona evra kredita koji je KAP uzeo od Dojče banke.

Crnogorska vlada izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije. Opozicija i nevladin sektor upozorili su da bi eventualno istovremeno aktiviranje svih tih garancija odvelo Crnu Goru u bankrot.

Izvršni direktor kompanije Jurij Mojsejev upozorio je radnike da će, ako crnogorska vlada ne nastavi s dosadašnjom praksom davanja izdašnih subvencija za struju, već 1. marta 2012. prekinuti proizvodnju i zatvoriti KAP. Crnogorska država dosad je većinskom vlasniku KAP-a, ruskom milijarderu Olegu Deripaski, na ime subvencija za struju isplatila ukupno 60 miliona evra.

U situaciji u kojoj se ruski većinski vlasnik sve češće služi ucenama, u crnogorskoj su vladi zauzeli odlučan stav da im više neće popuštati. Sad se razmišlja io najgoroj varijanti ako dođe do zatvaranja KAP-a.

Opstanak podgoričkog Kombinata aluminijuma dovodi se u pitanje jer je sve manje izgleda da bi ga se moglo prodati indijskoj kompaniji JSV Steel. Pregovori sa sajjan Jindal, predsednikom i izvršnim direktorom trećega najvećeg indijskog proizvođača čelika, traju više od pet meseci i sve je izglednije da će završiti neuspešno. Indijci sve manje veruju da im se isplati dolazak u prezaduženi podgorički kombinat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: