Petrović: Subvencije kao nekad u EU

Vlada Srbije doneće sledeće nedelje Uredbu o subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje, koja predviđa subvencije po količini proizvodnje, kaže Dušan Petrović.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

15:05

Default images

Ministar poljoprivrede je rekao da se dosadašnjeg subvencionisanja po hektaru prelazi na subvencije po količini proizvodnje da bi se poljoprivrednici podstakli da poboljšaju prinose.

"Sazrelo je vreme da uđemo u drugačiji vid subvencionisanja, koji je važan jer u sebi sadrži ključni motiv, a to je da će ljudi koji više proizvedu moći da da dobiju više novca za subvencije", rekao je Petrović. Srpski ministar poljoprivrede je napomenu da su zemlje Evropske unije kada su imale prinose na nivou koji sada ima Srbija upravo koristile subvencionisanje po količini, a ne po hektaru.

Srbija, kako je istakao, mora da podsticajne mere prilagodi prilikama u kojima se nalazi poljoprivrede i novcu kojim država raspolaže.

Petrović je rekao da o detaljima novog načina subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje svakodnevno razgovara sa svim relevantnim udruženjima poljoprivrednika.

"Hoćemo da na miran i staložen način sa svima prodiskutujemo sve što može da bude tehnički važno", rekao je Petrović.

Jeftini krediti za poljoprivrednike

Petrović je potpisao sa 11 banaka ugovore o subvencionisanim kreditima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje u 2012. godini i izrazio uverenje da će ove godine više poljoprivrednika moći da uzme taj kredit, sa rokom otplate od tri godine, jer će fiksna kamata biti niža nego prošle godine i iznosiće šest odsto godišnje.

"Metod koji je ustanovljen prošle godine sada se unapređuje i mislim da će omogućiti većem broju poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća da unaprede posao", rekao je on, istučući da su krediti povoljniji nego prošle godine kada je kamata bila osam odsto.

Prema uredbi Vlade Srbije od 9. marta, za subvencionisanje kamata na kredite za poljoprivredu u 2012. godini biće izdvojeno ukupno 400 miliona dinara iz državnog budžeta.

Prema rečima Petrovića, krediti su namenjeni za podršku svim vidovima poljoprivredne proizvodnje, kao i za nabavku mehanizacije i izgradnju objekata vezanih za poljoprivrednu proizvodnju.

On je naveo da su registrovana poljoprivredna gazdinstva, zadruge, preduzetnici i mala preduzeća uzeli nešto ispod šest milijardi dinara subvencionisanih kredita.

Precizirao je da je bilo preko 10.800 korisnika i da je prosečan kredit bio oko 6.000 evra.
Prošle godine je preko 1,1 milijardi dinara iskkorišćeno za nabavku mehanizacije, preko 400 miliona za obnovu stočnog fonda, a ostalo za finasiranje poljoprivredne proizvodnje, rekao je Petrović.

Kako je ranije saopšteno, država će subvencinisati deo kamate za kredite namenjene ulaganju u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, programe razvoja ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, kao i za ulaganja u poljoprivredne objekte.

Subvencija države će omogućiti da poljoprivrednici, zadruge i preduzeća dobiju fiksnu kamatnu stopu od šest odsto godišnje za dinarske kredite koji će se odobravati na period do tri godine, sa jednom godinom počeka.

Pravo na kreditnu podršku imaju poljoprivrednici, preduzetnici i firme upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, a zahtevi za odobrenje kredita moći će da se podnose bankama do 1. novembra 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: