“Srbija postala deponija Evrope“

Srbija je preplavljena robom sumnjivog kvaliteta, kaže Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović povodom Svetskog dana potrošača.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 15.03.2012.

00:06

Default images

"Srbija je postala deponija i Evrope i zemalja Dalekog istoka. Došli smo do toga da tu robu ne možemo da povučemo sa tržišta na onovu postojećih zakona ili pravilnika", rekao je Papović.

On je istakao da se borba NOPS-a za izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača nastavlja i izrazio uverenje da će "prvi segment koji će rešiti ekipa koja je došla iz EU na osnovu IPA projekta biti izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača". Predsednik NOPS-a je rekao da se najveći broj primedbi potrošača organizacijama potrošača odnose na odeću i obuću, što je, kako je istakao, poražavajuće.

"Na drugom mestu je bela tehnika, sledi mobilna telefonija, na četvrtom mestu su javna komunalna preduzeća, a na petom mestu su prehrana i žalbe na kvalitet hrane. To samo pokazuje da su potrošači na sopstveni rizik primorani da kupuju osnovne životne namirnice na pijacama", rekao je on.

Papović je istakao da se od tržišne inspekcije ne mogu dobiti podaci o broju žalbi potrošača, ali je naveo da se sabiranjem žalbi svim organizacima i centrima za zaštitu potrošača dobija broj koji premašuje 5.000 žalbi godišnje.

"Ako eliminišemo bahatost kada su u pitanju prodavci obuće i odeće, kao i sporost u rešavanju problema potrošača, za ostale žalbe možemo reći da je procenat rešenih žalbi nege oko 80 odsto", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: