"Muzički dinar" i do 32.000 dinara

Naknade SOKOJ-u i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) su "enormno visoke“ i konstantno se povećavaju, kažu predstavnici emitera Zapadne Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.03.2012.

17:31

Default images

Predstavnici emitera su naveli da su naknade za otvaranje radio stanica znatno povećane, kao i da lokalne stanice mesečno treba da plaćaju više od 32.000 dinara kao naknadu za emitovanje muzičkih dela.

Prema rečima jednog od predstavnika emitera, Velimira Miloševića, nameti koje emiteri moraju da plaćaju su povećane za 350 odsto za pet godina, a obaveze koje se plaćaju SOKOJ-u i OFPS ne smeju da budu veće od nameta koje emiteri imaju prema RRA. Emiteri smatraju da naknade treba umanjiti pet puta, da nadoknade za radio stanice budu jednake onima prema RRA i da se javno prezentuju podaci o popularnosti pojedinih izvođača i autora.

Na sednici skupštinskog Odbora za nauku i tehnološki razvoj je bilo reči i o predlogu vlade Srbije da se zanatske radnje oslobode plaćanja "muzičkog dinara“ i nameta za emitovanje muzičkih dela, dok bi za ostale taj namet bio umanjen tri puta.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić navela je da ta institucija nije radila na izmenama Zakona, da "ne može da se napravi izuzetak za sve zanatske radnje“, kao i da se predložene izmene zakona ne bave pitanjem emitera.

Prema njenim rečima, međunarodni dokumenti predviđaju da su autorska prava privatno vlasništvo i da će država imati problem ako se jedna grupa izuzme od plaćanja autorske nadoknade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: