Pariz: Benzin "prešišao" 2 EUR

Cena bezolovnog benzina 95 prvi put je na pumpama u francuskoj prestonici prešla granicu od dva evra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.03.2012.

12:42

Default images

Prošlogodišnja prognoza vlasnika francuske kompanije za distribuciju nafte i naftnih derivata "Total" Kristofa de Maržerija, da će litar benzina biti oko dva evra, obistinila se, prokomentarisao je francuski list "Figaro".

Cena bezolovnog benzina 95, MB95, na pumpama u četvrtom kvartu u Parizu košta 2,02 evra, prešašivši tako famoznu granicu od dva evra.

Prošle nedelje benzin je ponovo poskupeo u Francuskoj tako da je prosečna cena na državnom nivou litra MB95 iznosila 1,6211 evra, saopšteno je juče iz francuskog Ministarstva za dugoročni razvoj.

Cena benzina je počela tokom 2011. da obara rekorde, usled geopolitičkih tenzija u Iranu, Nigeriji..., kao i zbog slabljenja evra u odnosu na dolar.

Cena nafte je postala i političko pitanje, kojim se bave predsednički kandidati uoči izbora zakazanih za kraj aprila.

Aktuelni predsednik Nikola Sarkozi, koji bi želeo da ostane na taj poziciji i u narednih pet godina, krajem februara je okarakterisao kao "šalu" predlog trenutno vodećeg socijalističkog kandidata Fransoa Olanda o blokadi cena benzina, podvukavši da je cena nafte uslovljena spoljnim faktorom koja se odredjuju na "svetskom tržistu ".

Benzin MB95 predstavlja 15 odsto, a MB98 pet odsto ukupne potrošnje u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: