Četvrtak, 15.03.2012.

13:34

Ćirić: Porez na plate samo 40%

Prioritet u radu nove vlade treba da bude smanjenje poreza i doprinosa na plate sa sadašnjih 64 na 40 odsto, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Izvor: Tanjug

Æiriæ: Porez na plate samo 40% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

sevarlica

pre 12 godina

Ne treba namet na plate da bu de ceo broj. Niti za sve treba da bude isti. Već treba da se napravi sistem progresije. Što više zarađuješ više plaćaš. Nije normalno da čovek koji radi za 20.000 plaća isti procenat kao onaj koji radi za 1.000.000 dinara. To bi bio jedan od načina regulacije, drugi je da se penzije podvedu pod socijalnu kategoriju i da razlika između najmanje i najveće ne bude veća od 2-3x. Prosto nije u redu da rudar koji je 30 godina radio težak posao prima 8.000 iz 2 dela a da u isto vreme neko ko je POSTAVLJAN na mesta direktora po javnim preduzećima i službama prima 200.000din.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Zamislite takvu izjavu porez samo 40 posto,da covek ne poveruje pa dali taj gospodin zna da su nasi preci dizali ustanke zbog desetka odnosno 10 posto,a vi nam pricate neke nebuloze o samo 40 posto.Izgleda da je svima vama u vlasti sve samo,pa cak i vase astronomske plate,procente,honorare u upravnim odborima,i kako radite takocete i proci kad tad.

Ne verujem

pre 12 godina

Spin je u tenisu vrsta udarca. Veoma efikasna u rukama vestih igraca. Takodje i u stonom tenisu. Da li ce porez biti 60, 55,50,45 ili 40% je samo jedna strana medalje. Lazna strana medalje. Moze biti i 60% ali zamislite jedno jutro u Srbiji koje nece skoro doci kada:
- Rok naplate potrazivanja bude kao u civilizovanim drustvima. Mesec, mesec i po dana a ne godine a ne inflacija a ne lazni stecaji.
Zamislite jedno podne kada se neko ko zeli da zivi i stvara u zemlji Srbiji probudi i shvati da su:
- Uslovi poslovanja priblizno isti za sve (nikada nece biti potpuno isti ali neka budu bar kao u civilizovanim zemljama)
... pa malo zazmuri, otvori oci a ono opet:
- isti, ili bar priblizno isti uslovi poslovanja za sve, i firme i pojedince
Ih, kako bi ti fino bilo, ne sanjas a znas da ne moze Dulic da bude ekskluzivni snabdevac firmi u Subotici zato sto je ministar, vec svaka javna nabavka u Subotici, Beogradu, Kursumliji, mora biti bas javna, na Internetu, sa imenima i prezimenima (iako se osecam mlad, smatram da to vreme necu docekati)
... ih, ih, eh ... ne spavas a znas da su:
- Bankarski krediti ne zelenaski, vec kao i u civilizovanim zemljama
... ne sanjas a znas da
- Postoji vise od grama sindikalne odgovornosti, da su sve zelenaske banke kod nas srusene i proterane zbog mafijaskog poslovanja. Zasto? Zato sto u najbednijoj zemlji na Balkanu i u Evropi, banke ostvaruju najveci profit u Evropi u Srbiji i to u doba svetske debele krize. Sta bi da nema krize? Koliki bi onda bio njihov profit? U takvim uslovima nema razvoja. Ima samo siromsaenja svih privrednih subjekata i pojedinaca i propadanja nacije. Banke nemaju milosti za to, one rade svoj posao i posto im je Dinkic to obezbedio, vlast se ne mesa u tu njihovu pljacku. Vlast je vecito zaokupljena svojim rejtingom, lickanjem i glancanjem na pistama i pored pisti, a ne standardom njenih gradjana.
... ne pavas a:
- Sivi tokovi svedeni kao i u civilizovanim zemljama u razumne i tolerantne tokove.
... poimas da je sprovedeno i zazivelo:
- Ukidanje tona nelogicnih poreza, sto republickih sto lokalnih.
.. pogledas prema soliteru a ono:
- 10000 ili 5000 eura podsticaja preduzetnciima a ne velikim stranim korporacijama za radna mesta.
Ipak, sve je to farsa. Ova mera vlasti, kao bogatim pomaze sa 10000 eura po radnom mestu je jedna od najporaznijih za gradjane Srbije. Ono malo jada od para sto imamo dajemo prebogatim stranim brendovima, koje uzgred budi receno, imaju mnogo vise novca nego cela nasa drzava. Zato sto se njima da 10000 eura po radnom mestu, ne daje se onima koji mogu da pokrenu porodicni biznis i da zaposle jos ponekog i naravno da svojim preduzstnistvom budu od koristi sebi i drzavi.
I da svedem nesvedeno i odvratno istinito.
Nece nas spasiti smanjenje poreza vec sve odjednom. U paketu. A to se nece desiti ni sada, ni za mnogo godina. Ko ne veruje neka za 5 godina opet procita ovaj tekst.

uros

pre 12 godina

Isti ovaj ministar vidjen u Idei obucen od glave do pete u markiranim stvarima,kako izazi iz dzipa audi q5 sa najvecon mogucom opremom.Licno video.Odakle...

Stavros84

pre 12 godina

Bolje da si rekao da ce benzin da kosta 70 dinara po litru. Veca je verovatnoca da se to desi nego da se smanje porezi i doprinosi. Jedino ako se uvede da se penzija ceka sa 85 godina. Pa kada budemo imali 1000 penzionera u zemlji onda mogu da se smanje doprinosi.
Ja razumem kada neko tek dodje na neku funkciju pa mu treba vremena da dobije iskustvo, stekne praksu, sta sve treba da menja u drzavi, ali kada neko bude na funkciji godinama, i ajd da nista ne uradi sto je obecavao nego sad josh obecava i vece stvari to stvarno nema smisla.

smehotres

pre 12 godina

Porez na plate je 10 %. Svi doprinosi zajedno su oko 62 %,znaci porez,socijalno,nezaposleni,penziono. Mislim da ovo nije realno, penzije se i ovako ispacuju sa koca i konopca.Zdravstvo znamo u kakvom nam je stanju. Mislim da je ,a i to je diskutavbilno , oko 50 %, sto bi znacilo od bruto iznosa 2 dinara tebi jedan drzavi.Mada ovaj jedan dinar i nije drzavi,zi njega se lecimo,iz njega treba da primamo penzije,obrazovanje ,policija itd...
Takodje ako bi se ovo smanjenje uvelo ,bilo bi nuzno propisati da razlika ide zaposlenima u dzep,a ne poslodavcima.
Pametnije je nekako stimulisati samozaposlavanje, kad mozeeo da doniramo strane investitore sa 10.000 evra, mozda bi mogli da izdvojimo makar do 5.ooo za otvaranje malog biznisa,makar to bio i beskamatni kredit, koji bi se vracao sa grejsom od makar dve godine.Naravno ,ako bi bio kredit, morale bi i neke garancije,Srbi smo,znamo za sta smo sve spremni.
Ja sam sampzaposlen ,bez trunke pomoci, i nije mi nesto posebno dobro,ali nisam nikom na teretu i postizem da platim sve obaveze.Ostane jako malo ,standars nije bas neki, za osnovne stvari stize,luksuz sta god ga ko smatrao,samo retko i izuzetno.
Ne cekajte druge, stvari morate resavati sami.Oni koji mogu da pomognu i da vam daju drzavnu sluzbu,imaju veliku familiju,pa se bojim da necete doci na red.

Nikola

pre 12 godina

@Dejan
LOL. Porez na plate u zemljama EU iznosi 30%, a tih od ih 30% 20% se odvaja za decu koja se skoluju (placa im se stanarina, dadzbine, i dobijau novac za zivot)
Pojma nemas! dobio si 0.

NikolaS

pre 12 godina

Ne mogu da čitam ove bezvezne predizborne tekstove i izjave. Da su hteli nešto da promene u ovoj zemlji to su mogli i da urade. Na ovaj ili onaj način učestvuju u vlasti već 12 godina.

pobegoh na vreme

pre 12 godina

nije covek stigo da smanji porez, bilo mu prece da putuje po amerikama za nase pare, shoping, zezanje, a satro trazio investitore

Neko

pre 12 godina

Svi iz trenutno vladajuće garniture, pričaju i savetuju šta treba da rade oni koji će doći na vlast posle izbora. Baš je čudno. Što to ne uradisre vi?

Milena

pre 12 godina

Da budem iskrena, vise ne verujem u podatke koje iznose politicari u vezi sa ekonomskom situacijom, posto socio-ekonomska statistika, kojom se u poslednje vreme puno bavim, ukazuje na ozbiljne probleme i pogorsanja u svim sektorima ekonomije... A da ne pricamo o tome koliko realnost oko nas potvrdjuje tu strasnu statistiku (preduzeca u blokadi, opsti nedostatak likvidnosti, itd.)... Ali, ako ce Regioni da obecaju da ce smanjiti poreze i doprinose na zarade na 40% (i da ce smanjiti, naravno, plate u javnom sektoru i socijalna davanja dovoljno da moze da se pokrije takav gubitak u poreskom prihodu drzave!), onda cu ja prva za njih da glasam!

Dexterijus

pre 12 godina

Nashi politicari non stop shalju jedne te iste poruke, i to na njihovu stetu.... - tipa - kad se nesto dogodi onda cemo mi da reagujemo!!!!
Tj... lezimo u ladovini dok se Sunce nepomeri...

Joker

pre 12 godina

do pre ovog teksta ja nisam ni znao ko nam je ministar ekonomije!
mislio sam da ga ni nemamo! kad evo ga!
45dana pred izbore se pojavio!!!

posmatrac

pre 12 godina

porez na dohodak je neustavan i protivzakonit jer nigde koliko sam uspeo da
procitam u ustavu ne stoji da treba da se placa porez na zaradu.
Porez na dobit ili profit DA ali ne i na dohodak jer to je razmena rada za
novac i sa profitom nema bas nikakve veze.SVAKI ZAKON ILI PODZAKONSKI AKT
ILI CLAN ZAKONA KOJI JE IZGLASAN OD PARLAMENTA ILI NEKOG DRUGOG TELA ILI
VLADE A NIJE U SKLADU SA USTAVOM REPUBLIKE SRBIJE JE NISTAVAN I NETREBA GA POSTOVATI.

grčki scenario

pre 12 godina

Ukratko, program svih stranaka se može sumirati na sledeći način "smanjiti poreze, povećati plate i penzije, osnovati razvojnu banku, povećati izdatke za poljoprivredu, itd." Sa ovakvim političarima pukli smo za godinu dana. Ali što bi rekao Prokopijević, čim svi političari tako pričaju, to je ono što narod želi

Ozon

pre 12 godina

Po hitnom postupku ste doneli zakon o moru,ali niste to uradili i sa porezima.
U cemu je tvoj problem?
Ja mislim da je nedelja dana za to dovoljno,a ne godina koju si utracio na beneficijama opet tog istog poreza

trta

pre 12 godina

i tih 40 je mnogo. povecajte porez na nekretnine i automobile, a smanjite poreze i doprinose na plate, ucinicete tako 2 stvari smanjicete ceme stanova jer se nikome nece isplatiti da dugo drzi nekretninu, povecacete legalno zaposljavanje jer ce sa manjim porezima svima biti lepse da budu legalni nego da im neko cuci nad glavom

Igor

pre 12 godina

I polako se zahuktavaju predizborna obećanja!
A što baš 40%? Što ne 38% ili 17% ili 44%? Kojim si se principima rukovodio, sem praznih obećanja, kad si došao do brojke od 40%?
I gde si bio do sada? Nisi to od juče u Ministartsvu, već nekoliko godina!
*****

Momcilo

pre 12 godina

Naravno, a manjak u budzetu izazvan tim smanjenjem poreza ce da nadomeste novim zaduzivanjem kod MMF-a. Ne kazem da ne treba smanjiti porez, na protiv, i tih planiranih 40% je previse, ali presipanjem iz supljeg u prazno se nista nece postici. Bez radikalnih rezova u javnom sektoru i ozbiljne reforme penzionog sistema nemamo o cemu da pricamo osim da se zaduzujemo do sudnjega dana.

Damjan19

pre 12 godina

Jedno pitanje: Posle 4 godine ove Vlade, ukupno 11 godina od dolaska demokratskih snaga na vlast u Srbiji, došlo se do zaključka da su porezi na plate radnika toliki da se ne može više izdržati? Pa ko ih je uveo? Zašto nisu odmah po dolasku na vlast, ili odmah pre 4 godine, uradili to i smanjili pritisak na poslodavce pre izbijanja ove krize? Lažete, g.Ćiriću, sa samo jednim ciljem, a to je pokušaj da se ponovo dočepate vlasti..Teško će bilo ko da vam veruje..

Damjan19

pre 12 godina

Jedno pitanje: Posle 4 godine ove Vlade, ukupno 11 godina od dolaska demokratskih snaga na vlast u Srbiji, došlo se do zaključka da su porezi na plate radnika toliki da se ne može više izdržati? Pa ko ih je uveo? Zašto nisu odmah po dolasku na vlast, ili odmah pre 4 godine, uradili to i smanjili pritisak na poslodavce pre izbijanja ove krize? Lažete, g.Ćiriću, sa samo jednim ciljem, a to je pokušaj da se ponovo dočepate vlasti..Teško će bilo ko da vam veruje..

grčki scenario

pre 12 godina

Ukratko, program svih stranaka se može sumirati na sledeći način "smanjiti poreze, povećati plate i penzije, osnovati razvojnu banku, povećati izdatke za poljoprivredu, itd." Sa ovakvim političarima pukli smo za godinu dana. Ali što bi rekao Prokopijević, čim svi političari tako pričaju, to je ono što narod želi

trta

pre 12 godina

i tih 40 je mnogo. povecajte porez na nekretnine i automobile, a smanjite poreze i doprinose na plate, ucinicete tako 2 stvari smanjicete ceme stanova jer se nikome nece isplatiti da dugo drzi nekretninu, povecacete legalno zaposljavanje jer ce sa manjim porezima svima biti lepse da budu legalni nego da im neko cuci nad glavom

Joker

pre 12 godina

do pre ovog teksta ja nisam ni znao ko nam je ministar ekonomije!
mislio sam da ga ni nemamo! kad evo ga!
45dana pred izbore se pojavio!!!

NikolaS

pre 12 godina

Ne mogu da čitam ove bezvezne predizborne tekstove i izjave. Da su hteli nešto da promene u ovoj zemlji to su mogli i da urade. Na ovaj ili onaj način učestvuju u vlasti već 12 godina.

uros

pre 12 godina

Isti ovaj ministar vidjen u Idei obucen od glave do pete u markiranim stvarima,kako izazi iz dzipa audi q5 sa najvecon mogucom opremom.Licno video.Odakle...

Nikola

pre 12 godina

@Dejan
LOL. Porez na plate u zemljama EU iznosi 30%, a tih od ih 30% 20% se odvaja za decu koja se skoluju (placa im se stanarina, dadzbine, i dobijau novac za zivot)
Pojma nemas! dobio si 0.

Igor

pre 12 godina

I polako se zahuktavaju predizborna obećanja!
A što baš 40%? Što ne 38% ili 17% ili 44%? Kojim si se principima rukovodio, sem praznih obećanja, kad si došao do brojke od 40%?
I gde si bio do sada? Nisi to od juče u Ministartsvu, već nekoliko godina!
*****

pobegoh na vreme

pre 12 godina

nije covek stigo da smanji porez, bilo mu prece da putuje po amerikama za nase pare, shoping, zezanje, a satro trazio investitore

posmatrac

pre 12 godina

porez na dohodak je neustavan i protivzakonit jer nigde koliko sam uspeo da
procitam u ustavu ne stoji da treba da se placa porez na zaradu.
Porez na dobit ili profit DA ali ne i na dohodak jer to je razmena rada za
novac i sa profitom nema bas nikakve veze.SVAKI ZAKON ILI PODZAKONSKI AKT
ILI CLAN ZAKONA KOJI JE IZGLASAN OD PARLAMENTA ILI NEKOG DRUGOG TELA ILI
VLADE A NIJE U SKLADU SA USTAVOM REPUBLIKE SRBIJE JE NISTAVAN I NETREBA GA POSTOVATI.

smehotres

pre 12 godina

Porez na plate je 10 %. Svi doprinosi zajedno su oko 62 %,znaci porez,socijalno,nezaposleni,penziono. Mislim da ovo nije realno, penzije se i ovako ispacuju sa koca i konopca.Zdravstvo znamo u kakvom nam je stanju. Mislim da je ,a i to je diskutavbilno , oko 50 %, sto bi znacilo od bruto iznosa 2 dinara tebi jedan drzavi.Mada ovaj jedan dinar i nije drzavi,zi njega se lecimo,iz njega treba da primamo penzije,obrazovanje ,policija itd...
Takodje ako bi se ovo smanjenje uvelo ,bilo bi nuzno propisati da razlika ide zaposlenima u dzep,a ne poslodavcima.
Pametnije je nekako stimulisati samozaposlavanje, kad mozeeo da doniramo strane investitore sa 10.000 evra, mozda bi mogli da izdvojimo makar do 5.ooo za otvaranje malog biznisa,makar to bio i beskamatni kredit, koji bi se vracao sa grejsom od makar dve godine.Naravno ,ako bi bio kredit, morale bi i neke garancije,Srbi smo,znamo za sta smo sve spremni.
Ja sam sampzaposlen ,bez trunke pomoci, i nije mi nesto posebno dobro,ali nisam nikom na teretu i postizem da platim sve obaveze.Ostane jako malo ,standars nije bas neki, za osnovne stvari stize,luksuz sta god ga ko smatrao,samo retko i izuzetno.
Ne cekajte druge, stvari morate resavati sami.Oni koji mogu da pomognu i da vam daju drzavnu sluzbu,imaju veliku familiju,pa se bojim da necete doci na red.

Momcilo

pre 12 godina

Naravno, a manjak u budzetu izazvan tim smanjenjem poreza ce da nadomeste novim zaduzivanjem kod MMF-a. Ne kazem da ne treba smanjiti porez, na protiv, i tih planiranih 40% je previse, ali presipanjem iz supljeg u prazno se nista nece postici. Bez radikalnih rezova u javnom sektoru i ozbiljne reforme penzionog sistema nemamo o cemu da pricamo osim da se zaduzujemo do sudnjega dana.

Ozon

pre 12 godina

Po hitnom postupku ste doneli zakon o moru,ali niste to uradili i sa porezima.
U cemu je tvoj problem?
Ja mislim da je nedelja dana za to dovoljno,a ne godina koju si utracio na beneficijama opet tog istog poreza

Dexterijus

pre 12 godina

Nashi politicari non stop shalju jedne te iste poruke, i to na njihovu stetu.... - tipa - kad se nesto dogodi onda cemo mi da reagujemo!!!!
Tj... lezimo u ladovini dok se Sunce nepomeri...

Neko

pre 12 godina

Svi iz trenutno vladajuće garniture, pričaju i savetuju šta treba da rade oni koji će doći na vlast posle izbora. Baš je čudno. Što to ne uradisre vi?

Milena

pre 12 godina

Da budem iskrena, vise ne verujem u podatke koje iznose politicari u vezi sa ekonomskom situacijom, posto socio-ekonomska statistika, kojom se u poslednje vreme puno bavim, ukazuje na ozbiljne probleme i pogorsanja u svim sektorima ekonomije... A da ne pricamo o tome koliko realnost oko nas potvrdjuje tu strasnu statistiku (preduzeca u blokadi, opsti nedostatak likvidnosti, itd.)... Ali, ako ce Regioni da obecaju da ce smanjiti poreze i doprinose na zarade na 40% (i da ce smanjiti, naravno, plate u javnom sektoru i socijalna davanja dovoljno da moze da se pokrije takav gubitak u poreskom prihodu drzave!), onda cu ja prva za njih da glasam!

Stavros84

pre 12 godina

Bolje da si rekao da ce benzin da kosta 70 dinara po litru. Veca je verovatnoca da se to desi nego da se smanje porezi i doprinosi. Jedino ako se uvede da se penzija ceka sa 85 godina. Pa kada budemo imali 1000 penzionera u zemlji onda mogu da se smanje doprinosi.
Ja razumem kada neko tek dodje na neku funkciju pa mu treba vremena da dobije iskustvo, stekne praksu, sta sve treba da menja u drzavi, ali kada neko bude na funkciji godinama, i ajd da nista ne uradi sto je obecavao nego sad josh obecava i vece stvari to stvarno nema smisla.

Ne verujem

pre 12 godina

Spin je u tenisu vrsta udarca. Veoma efikasna u rukama vestih igraca. Takodje i u stonom tenisu. Da li ce porez biti 60, 55,50,45 ili 40% je samo jedna strana medalje. Lazna strana medalje. Moze biti i 60% ali zamislite jedno jutro u Srbiji koje nece skoro doci kada:
- Rok naplate potrazivanja bude kao u civilizovanim drustvima. Mesec, mesec i po dana a ne godine a ne inflacija a ne lazni stecaji.
Zamislite jedno podne kada se neko ko zeli da zivi i stvara u zemlji Srbiji probudi i shvati da su:
- Uslovi poslovanja priblizno isti za sve (nikada nece biti potpuno isti ali neka budu bar kao u civilizovanim zemljama)
... pa malo zazmuri, otvori oci a ono opet:
- isti, ili bar priblizno isti uslovi poslovanja za sve, i firme i pojedince
Ih, kako bi ti fino bilo, ne sanjas a znas da ne moze Dulic da bude ekskluzivni snabdevac firmi u Subotici zato sto je ministar, vec svaka javna nabavka u Subotici, Beogradu, Kursumliji, mora biti bas javna, na Internetu, sa imenima i prezimenima (iako se osecam mlad, smatram da to vreme necu docekati)
... ih, ih, eh ... ne spavas a znas da su:
- Bankarski krediti ne zelenaski, vec kao i u civilizovanim zemljama
... ne sanjas a znas da
- Postoji vise od grama sindikalne odgovornosti, da su sve zelenaske banke kod nas srusene i proterane zbog mafijaskog poslovanja. Zasto? Zato sto u najbednijoj zemlji na Balkanu i u Evropi, banke ostvaruju najveci profit u Evropi u Srbiji i to u doba svetske debele krize. Sta bi da nema krize? Koliki bi onda bio njihov profit? U takvim uslovima nema razvoja. Ima samo siromsaenja svih privrednih subjekata i pojedinaca i propadanja nacije. Banke nemaju milosti za to, one rade svoj posao i posto im je Dinkic to obezbedio, vlast se ne mesa u tu njihovu pljacku. Vlast je vecito zaokupljena svojim rejtingom, lickanjem i glancanjem na pistama i pored pisti, a ne standardom njenih gradjana.
... ne pavas a:
- Sivi tokovi svedeni kao i u civilizovanim zemljama u razumne i tolerantne tokove.
... poimas da je sprovedeno i zazivelo:
- Ukidanje tona nelogicnih poreza, sto republickih sto lokalnih.
.. pogledas prema soliteru a ono:
- 10000 ili 5000 eura podsticaja preduzetnciima a ne velikim stranim korporacijama za radna mesta.
Ipak, sve je to farsa. Ova mera vlasti, kao bogatim pomaze sa 10000 eura po radnom mestu je jedna od najporaznijih za gradjane Srbije. Ono malo jada od para sto imamo dajemo prebogatim stranim brendovima, koje uzgred budi receno, imaju mnogo vise novca nego cela nasa drzava. Zato sto se njima da 10000 eura po radnom mestu, ne daje se onima koji mogu da pokrenu porodicni biznis i da zaposle jos ponekog i naravno da svojim preduzstnistvom budu od koristi sebi i drzavi.
I da svedem nesvedeno i odvratno istinito.
Nece nas spasiti smanjenje poreza vec sve odjednom. U paketu. A to se nece desiti ni sada, ni za mnogo godina. Ko ne veruje neka za 5 godina opet procita ovaj tekst.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Zamislite takvu izjavu porez samo 40 posto,da covek ne poveruje pa dali taj gospodin zna da su nasi preci dizali ustanke zbog desetka odnosno 10 posto,a vi nam pricate neke nebuloze o samo 40 posto.Izgleda da je svima vama u vlasti sve samo,pa cak i vase astronomske plate,procente,honorare u upravnim odborima,i kako radite takocete i proci kad tad.

sevarlica

pre 12 godina

Ne treba namet na plate da bu de ceo broj. Niti za sve treba da bude isti. Već treba da se napravi sistem progresije. Što više zarađuješ više plaćaš. Nije normalno da čovek koji radi za 20.000 plaća isti procenat kao onaj koji radi za 1.000.000 dinara. To bi bio jedan od načina regulacije, drugi je da se penzije podvedu pod socijalnu kategoriju i da razlika između najmanje i najveće ne bude veća od 2-3x. Prosto nije u redu da rudar koji je 30 godina radio težak posao prima 8.000 iz 2 dela a da u isto vreme neko ko je POSTAVLJAN na mesta direktora po javnim preduzećima i službama prima 200.000din.

trta

pre 12 godina

i tih 40 je mnogo. povecajte porez na nekretnine i automobile, a smanjite poreze i doprinose na plate, ucinicete tako 2 stvari smanjicete ceme stanova jer se nikome nece isplatiti da dugo drzi nekretninu, povecacete legalno zaposljavanje jer ce sa manjim porezima svima biti lepse da budu legalni nego da im neko cuci nad glavom

Damjan19

pre 12 godina

Jedno pitanje: Posle 4 godine ove Vlade, ukupno 11 godina od dolaska demokratskih snaga na vlast u Srbiji, došlo se do zaključka da su porezi na plate radnika toliki da se ne može više izdržati? Pa ko ih je uveo? Zašto nisu odmah po dolasku na vlast, ili odmah pre 4 godine, uradili to i smanjili pritisak na poslodavce pre izbijanja ove krize? Lažete, g.Ćiriću, sa samo jednim ciljem, a to je pokušaj da se ponovo dočepate vlasti..Teško će bilo ko da vam veruje..

Nikola

pre 12 godina

@Dejan
LOL. Porez na plate u zemljama EU iznosi 30%, a tih od ih 30% 20% se odvaja za decu koja se skoluju (placa im se stanarina, dadzbine, i dobijau novac za zivot)
Pojma nemas! dobio si 0.

Milena

pre 12 godina

Da budem iskrena, vise ne verujem u podatke koje iznose politicari u vezi sa ekonomskom situacijom, posto socio-ekonomska statistika, kojom se u poslednje vreme puno bavim, ukazuje na ozbiljne probleme i pogorsanja u svim sektorima ekonomije... A da ne pricamo o tome koliko realnost oko nas potvrdjuje tu strasnu statistiku (preduzeca u blokadi, opsti nedostatak likvidnosti, itd.)... Ali, ako ce Regioni da obecaju da ce smanjiti poreze i doprinose na zarade na 40% (i da ce smanjiti, naravno, plate u javnom sektoru i socijalna davanja dovoljno da moze da se pokrije takav gubitak u poreskom prihodu drzave!), onda cu ja prva za njih da glasam!

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Zamislite takvu izjavu porez samo 40 posto,da covek ne poveruje pa dali taj gospodin zna da su nasi preci dizali ustanke zbog desetka odnosno 10 posto,a vi nam pricate neke nebuloze o samo 40 posto.Izgleda da je svima vama u vlasti sve samo,pa cak i vase astronomske plate,procente,honorare u upravnim odborima,i kako radite takocete i proci kad tad.

posmatrac

pre 12 godina

porez na dohodak je neustavan i protivzakonit jer nigde koliko sam uspeo da
procitam u ustavu ne stoji da treba da se placa porez na zaradu.
Porez na dobit ili profit DA ali ne i na dohodak jer to je razmena rada za
novac i sa profitom nema bas nikakve veze.SVAKI ZAKON ILI PODZAKONSKI AKT
ILI CLAN ZAKONA KOJI JE IZGLASAN OD PARLAMENTA ILI NEKOG DRUGOG TELA ILI
VLADE A NIJE U SKLADU SA USTAVOM REPUBLIKE SRBIJE JE NISTAVAN I NETREBA GA POSTOVATI.

grčki scenario

pre 12 godina

Ukratko, program svih stranaka se može sumirati na sledeći način "smanjiti poreze, povećati plate i penzije, osnovati razvojnu banku, povećati izdatke za poljoprivredu, itd." Sa ovakvim političarima pukli smo za godinu dana. Ali što bi rekao Prokopijević, čim svi političari tako pričaju, to je ono što narod želi

Dexterijus

pre 12 godina

Nashi politicari non stop shalju jedne te iste poruke, i to na njihovu stetu.... - tipa - kad se nesto dogodi onda cemo mi da reagujemo!!!!
Tj... lezimo u ladovini dok se Sunce nepomeri...

pobegoh na vreme

pre 12 godina

nije covek stigo da smanji porez, bilo mu prece da putuje po amerikama za nase pare, shoping, zezanje, a satro trazio investitore

Igor

pre 12 godina

I polako se zahuktavaju predizborna obećanja!
A što baš 40%? Što ne 38% ili 17% ili 44%? Kojim si se principima rukovodio, sem praznih obećanja, kad si došao do brojke od 40%?
I gde si bio do sada? Nisi to od juče u Ministartsvu, već nekoliko godina!
*****

Momcilo

pre 12 godina

Naravno, a manjak u budzetu izazvan tim smanjenjem poreza ce da nadomeste novim zaduzivanjem kod MMF-a. Ne kazem da ne treba smanjiti porez, na protiv, i tih planiranih 40% je previse, ali presipanjem iz supljeg u prazno se nista nece postici. Bez radikalnih rezova u javnom sektoru i ozbiljne reforme penzionog sistema nemamo o cemu da pricamo osim da se zaduzujemo do sudnjega dana.

Ozon

pre 12 godina

Po hitnom postupku ste doneli zakon o moru,ali niste to uradili i sa porezima.
U cemu je tvoj problem?
Ja mislim da je nedelja dana za to dovoljno,a ne godina koju si utracio na beneficijama opet tog istog poreza

Joker

pre 12 godina

do pre ovog teksta ja nisam ni znao ko nam je ministar ekonomije!
mislio sam da ga ni nemamo! kad evo ga!
45dana pred izbore se pojavio!!!

Neko

pre 12 godina

Svi iz trenutno vladajuće garniture, pričaju i savetuju šta treba da rade oni koji će doći na vlast posle izbora. Baš je čudno. Što to ne uradisre vi?

NikolaS

pre 12 godina

Ne mogu da čitam ove bezvezne predizborne tekstove i izjave. Da su hteli nešto da promene u ovoj zemlji to su mogli i da urade. Na ovaj ili onaj način učestvuju u vlasti već 12 godina.

smehotres

pre 12 godina

Porez na plate je 10 %. Svi doprinosi zajedno su oko 62 %,znaci porez,socijalno,nezaposleni,penziono. Mislim da ovo nije realno, penzije se i ovako ispacuju sa koca i konopca.Zdravstvo znamo u kakvom nam je stanju. Mislim da je ,a i to je diskutavbilno , oko 50 %, sto bi znacilo od bruto iznosa 2 dinara tebi jedan drzavi.Mada ovaj jedan dinar i nije drzavi,zi njega se lecimo,iz njega treba da primamo penzije,obrazovanje ,policija itd...
Takodje ako bi se ovo smanjenje uvelo ,bilo bi nuzno propisati da razlika ide zaposlenima u dzep,a ne poslodavcima.
Pametnije je nekako stimulisati samozaposlavanje, kad mozeeo da doniramo strane investitore sa 10.000 evra, mozda bi mogli da izdvojimo makar do 5.ooo za otvaranje malog biznisa,makar to bio i beskamatni kredit, koji bi se vracao sa grejsom od makar dve godine.Naravno ,ako bi bio kredit, morale bi i neke garancije,Srbi smo,znamo za sta smo sve spremni.
Ja sam sampzaposlen ,bez trunke pomoci, i nije mi nesto posebno dobro,ali nisam nikom na teretu i postizem da platim sve obaveze.Ostane jako malo ,standars nije bas neki, za osnovne stvari stize,luksuz sta god ga ko smatrao,samo retko i izuzetno.
Ne cekajte druge, stvari morate resavati sami.Oni koji mogu da pomognu i da vam daju drzavnu sluzbu,imaju veliku familiju,pa se bojim da necete doci na red.

Stavros84

pre 12 godina

Bolje da si rekao da ce benzin da kosta 70 dinara po litru. Veca je verovatnoca da se to desi nego da se smanje porezi i doprinosi. Jedino ako se uvede da se penzija ceka sa 85 godina. Pa kada budemo imali 1000 penzionera u zemlji onda mogu da se smanje doprinosi.
Ja razumem kada neko tek dodje na neku funkciju pa mu treba vremena da dobije iskustvo, stekne praksu, sta sve treba da menja u drzavi, ali kada neko bude na funkciji godinama, i ajd da nista ne uradi sto je obecavao nego sad josh obecava i vece stvari to stvarno nema smisla.

uros

pre 12 godina

Isti ovaj ministar vidjen u Idei obucen od glave do pete u markiranim stvarima,kako izazi iz dzipa audi q5 sa najvecon mogucom opremom.Licno video.Odakle...

Ne verujem

pre 12 godina

Spin je u tenisu vrsta udarca. Veoma efikasna u rukama vestih igraca. Takodje i u stonom tenisu. Da li ce porez biti 60, 55,50,45 ili 40% je samo jedna strana medalje. Lazna strana medalje. Moze biti i 60% ali zamislite jedno jutro u Srbiji koje nece skoro doci kada:
- Rok naplate potrazivanja bude kao u civilizovanim drustvima. Mesec, mesec i po dana a ne godine a ne inflacija a ne lazni stecaji.
Zamislite jedno podne kada se neko ko zeli da zivi i stvara u zemlji Srbiji probudi i shvati da su:
- Uslovi poslovanja priblizno isti za sve (nikada nece biti potpuno isti ali neka budu bar kao u civilizovanim zemljama)
... pa malo zazmuri, otvori oci a ono opet:
- isti, ili bar priblizno isti uslovi poslovanja za sve, i firme i pojedince
Ih, kako bi ti fino bilo, ne sanjas a znas da ne moze Dulic da bude ekskluzivni snabdevac firmi u Subotici zato sto je ministar, vec svaka javna nabavka u Subotici, Beogradu, Kursumliji, mora biti bas javna, na Internetu, sa imenima i prezimenima (iako se osecam mlad, smatram da to vreme necu docekati)
... ih, ih, eh ... ne spavas a znas da su:
- Bankarski krediti ne zelenaski, vec kao i u civilizovanim zemljama
... ne sanjas a znas da
- Postoji vise od grama sindikalne odgovornosti, da su sve zelenaske banke kod nas srusene i proterane zbog mafijaskog poslovanja. Zasto? Zato sto u najbednijoj zemlji na Balkanu i u Evropi, banke ostvaruju najveci profit u Evropi u Srbiji i to u doba svetske debele krize. Sta bi da nema krize? Koliki bi onda bio njihov profit? U takvim uslovima nema razvoja. Ima samo siromsaenja svih privrednih subjekata i pojedinaca i propadanja nacije. Banke nemaju milosti za to, one rade svoj posao i posto im je Dinkic to obezbedio, vlast se ne mesa u tu njihovu pljacku. Vlast je vecito zaokupljena svojim rejtingom, lickanjem i glancanjem na pistama i pored pisti, a ne standardom njenih gradjana.
... ne pavas a:
- Sivi tokovi svedeni kao i u civilizovanim zemljama u razumne i tolerantne tokove.
... poimas da je sprovedeno i zazivelo:
- Ukidanje tona nelogicnih poreza, sto republickih sto lokalnih.
.. pogledas prema soliteru a ono:
- 10000 ili 5000 eura podsticaja preduzetnciima a ne velikim stranim korporacijama za radna mesta.
Ipak, sve je to farsa. Ova mera vlasti, kao bogatim pomaze sa 10000 eura po radnom mestu je jedna od najporaznijih za gradjane Srbije. Ono malo jada od para sto imamo dajemo prebogatim stranim brendovima, koje uzgred budi receno, imaju mnogo vise novca nego cela nasa drzava. Zato sto se njima da 10000 eura po radnom mestu, ne daje se onima koji mogu da pokrenu porodicni biznis i da zaposle jos ponekog i naravno da svojim preduzstnistvom budu od koristi sebi i drzavi.
I da svedem nesvedeno i odvratno istinito.
Nece nas spasiti smanjenje poreza vec sve odjednom. U paketu. A to se nece desiti ni sada, ni za mnogo godina. Ko ne veruje neka za 5 godina opet procita ovaj tekst.

sevarlica

pre 12 godina

Ne treba namet na plate da bu de ceo broj. Niti za sve treba da bude isti. Već treba da se napravi sistem progresije. Što više zarađuješ više plaćaš. Nije normalno da čovek koji radi za 20.000 plaća isti procenat kao onaj koji radi za 1.000.000 dinara. To bi bio jedan od načina regulacije, drugi je da se penzije podvedu pod socijalnu kategoriju i da razlika između najmanje i najveće ne bude veća od 2-3x. Prosto nije u redu da rudar koji je 30 godina radio težak posao prima 8.000 iz 2 dela a da u isto vreme neko ko je POSTAVLJAN na mesta direktora po javnim preduzećima i službama prima 200.000din.